Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 în 2018, ajungând la 5,27 milioane persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.684 milioane persoane, în creştere cu 6.000 persoane faţă de anul precedent.
Pensia medie lunară - determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1- a fost de 1172 lei, în creṣtere cu 9,6% faṭă de anul precedent;
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1126 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare - fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate - şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,9% (comparativ cu 52,8% în anul precedent);
Indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,0%.
În anul 2018, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,0% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipate parţial - au reprezentat 2,1%.
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani ṣi Călăraṣi.