Navă a Gărzii de Coastă, în misiune de supraveghere a frontierelor Europei
- Feri Predescu
- 29 martie 2019, 10:38
O navă maritimă de patrulare a Gărzii de Coastă participă timp de trei luni la misiunile de supraveghere a frontierei Uniunii Europene în cadrul operațiunii POSEIDON 2019”, organizată de Agenţia Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Nava urmează să execute misiuni de patrulare, supraveghere, de căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.
Nava MAI 1101 a Gărzii de Coastă a plecat, noaptea trecută, în misiune din Portul Constanta, de la sediul Grupului de Nave Constanța. În perioada 01.04 - 30.06.2019, Poliţia de Frontieră Română va participa la misiunea „POSEIDON 2019", organizată sub egida FRONTEX. Operaţiunea se va desfăşura în Marea Egee timp de 3 luni, nava maritimă de supraveghere şi cele două echipaje aflate prin rotație la bordul navei Poliției de Frontieră Române, urmând să execute misiuni de patrulare, supraveghere, de căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră va detaşa în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare din Pireu un ofiţer de legătură, care va menţine permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F, precum şi între nava maritimă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune "POSEIDON 2019" este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene. Scopul este derularea de măsuri comune pe linia gestionarii fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenția în cazurile de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operațiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni.
Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontiera europene, cât şi din partea Agenţiei Frontex. (Foto Garda de Coasta)