Declarații de la Bruxelles, despre funcția dorită de Kovesi. Ce a spus Tudorel Toader

Declarații de la Bruxelles, despre funcția dorită de Kovesi. Ce a spus Tudorel Toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, vineri, că operaționalizarea Parchetului European este necesară. El a menționat că nu dorește să discute despre funcția de procuror-șef european pentru că procedura se află în curs de desfășurare.

„Operaţionalizarea Parchetului European este atât de necesară. Până pe 31 martie, ţările participante trebuie să-şi desemneze candidaţii. Nu vom discuta despre alegerea, desemnarea procurorului-şef european, pentru că procedura se află în curs de derulare între Parlament şi Consiliu. Trebuie să respectăm graficul, termenul de alegere a procurorului şef, de desemnare a candidaţilor din partea statelor participante pentru procurorul european, astfel ca Parchetul să devină operaţional în 2020”, a declarat ministrul Justiției, conform Agerpres.

Tudorel Toader a mai adăugat că directiva privind avertizorii de integritate trebuie să țină cont de echilibrul dintre nevoia de prevenire a faptelor penale și protecția datelor avertizorilor implicați.

„Avertizorii de integritate se află pentru prima dată pe rolul Consiliului. Reprezintă o temă foarte importantă pentru Preşedinţia României şi voi informa miniştrii de Justiţie cu privire la discuţiile, negocierile cu Parlamentul European privind conţinutul directivei (...) Dacă vorbim în plan naţional, România are o veche şi bogată experienţă. Încă din 2004 avem o lege specială privind avertizorii de integritate. Ei sunt necesari pentru ca societatea civilă să participe la descoperirea faptelor antisociale considerate ca fapte penale, infracţiuni. Aici trebuie avută grijă între nevoia de scoatere la suprafaţă, de prevenire a faptelor penale şi protecţia datelor persoanelor care devin avertizori de integritate implicați. Inițiativa se află pentru prima dată pe agenda Consiliului Europene”, a declarat Toader, potrivit aceleiași surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, Ministerul Justiției a susținut într-o scrisoare adresată Financial Times că Laura Codruța Kovesi nu este potrivită pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.