Mită, șantaj și anchetă abuzivă pentru desființarea unui sindicat. „Îi doresc doamnei Kovesi să nu trăiască ce am trăit eu!”. Dezvăluiri incendiare la Telefonul de la ora 9:00
- Petrisor Cana
- 8 martie 2019, 09:00
Dezvăluiri halucinante despre practicile malefice al Sistemului, în perioada de dominație a Binomului Coldea-Kovesi, au fost dezvăluite, pentru EVZ, de Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP). El a relatat cum a ajuns să fie subiectul unui „spectacol cu cătușe”, la ordinul unui procuror, în cadrul unei anchete nefinalizate de trei ani de zile al cărei scop era desființarea sindicatului care deranja vizibil personaje influente. Liderului i s-au blocat conturile și i s-au sechestrat bunurile, după ce a refuzat o funcție importantă în stat și avantaje pentru membrii familiei sale, în încercarea de a i se închide gura și a renunța la șefia SNAP.
EVZ: Sunteți unul dintre cei care ați avut de suferit ca urmare a unei anchete cu multe semne de întrebare, demarată de un procuror în 2016 și nefinalizată nici până astăzi. Care sunt cauzele care au condus la această situație?
Iulin Surugiu: Privindu-mă pe mine personal, se căuta orice capăt de ață și s-a încercat cu toate mijloacele ca să mă lege de ceva. M-au lipit într-un dosar cu 80 de oameni în care eu nu am absolut nicio vină, cu un prejudiciu exagerat, de trei ori mai mare.Scopul a fost să desființeze sindicatul și eu să fiu înlăturat de la conducere.Au început din 2014. Într-o seară, pe la ora 22.00, am fost sunat de la un serviciu secret și chemat la o întâlnire în care mi s-au propus diferite avantaje pentru mine și petru familia mea pe care le-am refuzat. Mai exact, mi s-a propus o funcție de secretar de stat în Ministerul Finanțelor și și să îmi aranjeze copii. Unul dintre fii mei, care se retrăsese din Jandarmerie, urma să fie reactivat și să primească o funcție de colonel. Că au ei grijă de el. După discuția la un ceai, văzând că refuz, am fost atenționat că în România se poate întâmpla orice. Și chiar dacă am bani, s-ar putea să nu îmi mai meargă afacerile. Ca efect, în 2016, conturile, casele, terenurile, toate bunurile mi-au fost sechestrate. Ancheta nu este finalizată nici până acum și nici rechizitoriul nu este făcut.
EVZ: Cum vedeți, în context, ancheta declanșată de Secția de investigare a abuzurilor în justiție împotriva doamnei Laura Codruța Kovesi pentru luare de mită, marturie mincinoasă și abuz în serviciu?
Iulian Surugiu: Doamnei Kovesi îi doresc ca ceea ce am trăit eu domnia sa să nu trăiască. Eu am cerut de mult să fie înființată o astfel de secție, o agenție cum spuneam eu. Am și dovezi în acest sens. Instituție la care omul de rând, persecutat de justițiabili sau de politicieni, să meargă și să i se facă dreptate. Și sper ca această secție să nu fie subordonată nimănui, președintelui, politicienilor, serviciilor...Nu facem nimic dacă schimbăm doar butoanele.
EVZ: Ce ar trebui ă se întâmle pentru ca românii să își recapete încrederea în sistemul judiciar?
Iulian Surugiu: Ar trebui ca legile să fie foarte, foarte clare. Simple și clare. În primul rând, un procuror nu ar trebui să acceadă în această funcție fără cinci ani vechime și sub 30 de ani. La 23 de ani nu poate gândi ca un om copt la minte.Unui judecător i-ar trebui o vechime de 7-8 ani în magistratură și să intre pe această funcție la o vârsă cuprinsă între 30 și 35 de ani. La Înalta Curte, un judecător ar trebui să aibă peste 50 de ani, cu o vastă experiență în spate. Ar trebui să ne uităm și la condițiile de intrare în magistratură. La proba interviului sunt acceptați, în general, cei care nu au obligații sau nu au o bună situație materială. Este o modalitate prin care se crează un fel de obligație față de sistem. Kovesi nu are familie, Marius Iacob (fostul ajunct al Laurei Kovesi n.a.) nu are familie și sunt multe astfel de exemple. Nu au ce pierde. Trebuie să ne uităm mai bine la sistemele de selecție.
EVZ.Vă mulțumim!