Achitați, după ce au fost batjocoriți public, în cătușe. Fabrica de abuzuri și șantaje de la DNA Brașov

Achitați, după ce au fost batjocoriți public, în cătușe. Fabrica de abuzuri și șantaje de la DNA Brașov

Fostul șef al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, îi acuză pe procurorii DNA Brașov de o serie de anchete făcute la comanda Laurei Codruța Kovesi, apoi de presiuni asupra suspecților și asupra martorilor pentru a-i livra „între coperți” pe cei vizați. Într-un memoriu intrat în posesia EVZ, el relatează cum s-a ales cu patru dosare penale în perioada în care fosta șefă a DNA i-a „trasat” sarcini procurorului șef David Cornel Deca de la structura teritorală Brașov să îl ancheteze pe el și pe primarul de atunci, George Scripcaru.

Aristotel Căncescu face referire la o ședință de lucru supervizată de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi în vara anului 2014, la Cheile Grădiștei, la care au participat ofițeri SRI și procurori din subordinea DNA Central. Discuția este anterioară celei în care fosta șefă a DNA a fost înregistrată audio, vorbind despre „decapări” și de faptul că procurorii anticorupție stau „cu curul pe dosare”. Atunci, Laura Codruța Kovesi spune textual: „Și am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate așa, că suntem toți, ne lămurim ce s-a întâmplat”. Aristotel Căncescu relatează în memoriul său despre ce anume este vorba, document pe care îl reproducem întocmai.

Către Secția de investigare a magistraților,

Subsemnatul, Căncescu Aristotel Adrian, domiciliat în Brașov, (...) fost senator în Parlamentul României două mandate (1992- 2000), fost președinte al Consiliului Județean Brașov patru mandate (2000-2014), doresc să vă sesizez abuzurile pe care DNA le comite din 2014 în Brașov, de când Deca David Cornel ocupă funcția de procuror-șef.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Brașov avem numeroase cazuri de persoane care au defilat cu cătușe la mâini , persoane c are au ocupat funcții importante și c are au f ost în cele din urmă achitate prin sentințe definitive.

Vezi:

● Vasile Lața, fost primar al municipiului Săcele, ținut nevinovat 8 luni în arest și apoi achitat definitiv

● Dan Tache, fost director ROMARM, ținut 4 luni în arest și apoi achitat definitiv

Aceste achitări nu i-au impresionat pe cei din DNA Brașov, nu și-au pus „cenușe în cap”, ba chiar au continuat abuzurile cu și mai multă abnegație.

În vara anului 2014, în cadrul ședinței de lucru a DNA și SRI de la Cheile Grădiștei- județul Brașov, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a trasat sarcină expresă domnului Deca David Cornel să se „ocupe” de mine și de primarul Brașovului George Scripcaru. Nu a întrebat dacă există ceva concret de care putem fi acuzați, a întrebat direct: „Ce faceți cu ăștia?”

Când cei din DNA Brașov au ridicat din umeri a venit reacția violentă a șefei DNA: „Te pomenești că or fi și ăștia niște îngeri!”

 Ce a urmat era previzibil.

În data de 6 Octombrie 2014, în urma unei percheziții, am fost reținut 24 de ore pentru așa zise fapte vechi de 10 ani.

Din referatul procurorilor, care a dus apoi la arestarea mea preventivă pentru 60 de zile, aproape nimic nu se mai găsește în rechizitoriul din decembrie 2014.

Deci nu s-a urmărit decât reținerea mea, iar majoritatea acuzelor erau fantasmagorice.

Martorii aduși la DNA Brașov au fost șantajați și amenințați că-și pierd libertatea, locul de muncă, casa sau pensia , dacă nu „ zic ceva” despre mine , de spre primarul George Scripcaru, despre fostul președinte Traian Băsescu sau despre fostul premier, Călin Tăriceanu.

Unul dintre martori- Popescu Aurelia, fost director CJ Brașov- a și decedat din cauza DNA. Au fost găsiți inculpați care aveau abateri și infracțiuni cărora li s-a promis libertatea în schimbul unor declarații incriminatoare la adresa mea și a lui Geoerge Scripcaru. Ținând cont că trei comisari DNA și un procuror au dosare penale pentru falsificare de documente alături de 12 angajați SRI Brașov, cu dosar penal la Parchetul Cluj și că dosarele care mi-au fost instrumentate sunt pline de falsuri și transcrieri greșite , rog instituția dumneavoastră să verifice activitatea DNA Brașov.

Pot pune la dispoziția dumneavoastră documente care confirmă toate aceste abuzuri.

Atașez alăturat o listă cu persoanele care pot confirma aceste lucruri și o listă cu persoane care au fost amenințate sau șantajate de angajați DNA Brașov.

Cu stimă,

Căncescu Aristotel Adrian,

Brașov, 27 Februarie 2019

Plângere penală pentru represiune nedreaptă

Aristotel Căncescu a formulat la SIIJ și o plângere penală împotriva procurorului șef al DNA Brașov Cornel David Deca, a procuroarei Felicia Vlad de la aceeași unitate teritorială de parchet și a specialiștilor antifraudă Iuliana Lungu și Marius Renea. Acuzațiile aduse de Căncescu vizează posibile fapte de represiune nedreaptă (pentru trimiterea sa în judecată de către DNA, deși se știa că este nevinovat), abuz în serviciu (pentru refuzul de a dispune efectuarea unei expertize financiar-contabile de către experți atestați) și influentarea actului de justiție (pentru amenințarea martorilor audiați), potrivit LuJu.ro.

 În aceeasi plângere, Aristotel Căncescu notează că în paralel cu execuția sa, procurorii de la DNA Brașov ar fi uneltit și pentru „decaparea” președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, într-un dosar separat de cel având ca obiect mărturia mincinoasă, cauză în care acesta din urmă a fost achitat în primă instanță de Înalta Curte. Era vorba despre o anchetă legată de vânzarea unui post de radio, în legătură cu care Fiscul nu constatase nereguli.

„Niciodată organul fiscal nu a contestat forma tranzacțiilor, respectiv vânzarea de licențe, faptul că acestea au fost cesionate efectiv, ci au contestat doar prețul la care acestea au fost cesionate. Stabilirea prețurilor corecte de piață (…) nu este o evaziune fiscală și se face exclusive prin mijloace fiscal. Fiind vorba de tranzacții reale, nu s-a pus problema fictivității operațiilor, ci doar de modificare a prețurilor, astfel că în niciun caz nu poate fi vorba de evaziune fiscală!

Pe tot parcursul urmăririi penale majoritatea martorilor au fost interogați dacă au cunoștință despre o posibilă implicare în „afacerea cu lițențe” a domnului Călin Popescu Tăriceanu, (cu care am o relație de prietenie de peste 30 de ani) încercând să justifice o eventuală începere a unei cercetări penale împotriva acestuia. (…)

În concluzie, consider că urmărirea penală în dosarul mai sus menționat efectuată de DNA – Serviciul Teritorial Brașov nu s-a desfășurat în condițiile legii, martorii audiați au fost amenințați (a se vedea declarația martorului Matei Gavril – înregistrare existent la DNA Brașov) principalele probe folosite pentru inculparea subsemnatului fiind niște puncte de vedere întocmite de către personae detașate în DNA cu acest scop. De asemenea, mi s-a refuzat dreptul legal la opinia unui expert judiciar independent”, notează Aristotel Căncescu.

 

„Metodele” lui „Portocală”: înjurături, presiuni, amenințări

Vlad Cosma a fost audiat, ieri, la Înalta Curte în procesul în care Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, au fost achitați în priimă instanță pentru acuzațiile de corupție aduse de procurorii DNA Ploiești. Vlad Cosma a dat detalii cu privire la modalitățile în care fostul procuror Mircea Negulascu, zis „Portocală”, obișnuia să obișnuia să fabrice dosare: înjurături, presiuni, amenințări. „Procurorul Negulescu înjura martorii când le lua declarațiile. În permanență folosea un limbaj trivial la adresa martorilor și a inculpaților Ghiță și Bădescu. Cu toate că am știut acest lucru, inclusiv în dosarul meu, mi-a fost frică să mă apăr. Nu am putut să mă apăr și să spun ceea ce văd și ceea ce știu”, a declarat Vlad Cosma.

 

Procurorul Deca îl avea în vizor și pe Victor Ponta

Procurorul şef de la DNA Braşov, Cornel David-Deca, este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra unui inculpate, Iuliu Tiberiu Șerban, pentru a-l determina să facă un denunţ împotriva fostului premier Victor Ponta. Cazul se referă la un dosar disjuns din cauza „Banca Romexterra”, în care, Dorin Lazăr Maior, fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, a fost condamnat definitiv în 2013 pentru presupuse fapte de șantaj. Iată ce a declarat în instanță Iuliu Tiberiu Şerban: „Procurorul Deca mi-a cerut să intervin pe lângă inculpatul Costin, pentru ca acesta să facă împreună cu mine denunțul împotriva domnului Ponta, omul politic. (...) Eu i-am spus procurorului Deca că nu am fost implicat în nicio chestiune politică, în niciun partid politic și acesta mi-a replicat că mă arestează pentru atitudinea mea”.