Preşedintele SUA, Donald Trump dă o replică DURĂ unui parlamentar pentru declaraţii antisemite. "Cred că ar trebui să-i fie ruşine"

Preşedintele SUA, Donald Trump dă o replică DURĂ unui parlamentar pentru declaraţii antisemite. "Cred că ar trebui să-i fie ruşine"

Ilhan Omar, membră a Camerei Reprezentanţilor a declarat la începutul lunii ianuarie că sprijinul american pentru Israel este alimentat de fonduri de la AIPAC, principalul lobby pro-Israel din Statele Unite. Declaraţia a fost considerată antisemită chiar şi de cei apropiaţi parlamentarei. Luni, Ilhan Omar a emis un comunicat în care îşi cere scuze pentru declaraţia făcută luna trecută.

"Antisemitismul este real şi sunt recunoscătoare aliaţilor mei şi colegilor evrei care mi-au dat o lecţie despre această istorie dureroasă de retorică antisemită", a indicat Ilhan Omar, potrivit agerpres.ro

"Intenţia mea nu era să-i jignesc (...) pe evreii americani. Întotdeauna trebuie să fii pregătit să te gândeşti la critici, aşa cum mă aştept ca oamenii să mă asculte când mă atacă din cauza identităţii mele", a adăugat ea, prezentând "scuze fără echivoc".

Preşedintele american Donald Trump a apreciat totuşi că acest comunicat este insuficient.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cred că ar trebui să-i fie ruşine", a declarat el jurnaliştilor la bordul Air Force One. "Declaraţiile sale au fost chiar oribile şi nu cred că scuzele sunt potrivite", a adăugat el.

Ilhan Omar, fiica unor refugiaţi somalezi, a provocat un scandal duminică seară când a răspuns "AIPAC!" la un mesaj pe Twitter fiind întrebată "cine îi plăteşte pe politicienii americani pentru a fi pro-Israel".

Ea a spus înainte că controversa s-a amplificat "din cauza lui Benjamin", o referire la portretul lui Benjamin Franklin de pe bancnota de 100 de dolari.

În mesajul său de scuze, Ilhan Omar a insistat însă asupra "rolului problematic al lobby-ştilor în sistemul nostru politic, fie că sunt AIPAC, NRA (lobby-ul proarme) sau industria de energii fosile" .

Liderii democraţi din Cameră, printre care şi preşedinta sa Nancy Pelosi, au condamnat luni folosirea de către Ilhan Omar a "unei retorici antisemite şi acuzaţii dăunătoare asupra susţinătorilor Israelului".

Cel puţin zece parlamentari, republicani şi democraţi, au cerut ca aleasa să fie sancţionată pentru afirmaţiile ei.

Eliot Engel, preşedintele democrat al puternicei Comisii pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, a apreciat că este "şocant că un membru al Congresului face referire la retorica antisemită referitoare la 'banii evreilor'".

Ilhan Omar, singura aleasă ce poartă vălul islamic, este în centrul unei controverse după ce şi-a anunţat sprijinul pentru mişcarea BDS (Boicot, Dezinvestiţii, Sancţiuni), care cheamă la boicot economic, cultural sau ştiinţific împotriva Israelului pentru a protesta contra ocupării teritoriilor palestiniene. Dar unii susţinători ai Israelului acuză BDS că este o formă de antisemitism.