România, împotriva SUA? Cine a REFUZAT semnarea unui TEXT comun de SUSŢINERE a lui Juan Guaido

România, împotriva SUA? Cine a REFUZAT semnarea unui TEXT comun de SUSŢINERE a lui Juan Guaido

Diplomaţia europeană în impas: doar 17 ţări ale UE semnează o declaraţie comună de susţinere a lui Guaido. Printre acestea, Germania, Franţa, Spania. Surprinzător, România se află în grupul ţărilor UE care nu recunosc pe Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei!

În timp ce marile puteri ale continentului european recunosc în mod oficial pe Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei, Italia, România, Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Bulgaria e Irlanda, se abţin de la semnarea unui text comun de susţinere a lui Juan Guaido...spre bucuria Rusiei şi Chinei.

Diplomaţia europeană

Guvernele Uniunii au încercat ieri, 4 februarie, un text de compromis pentru a-l semna toţi cei 28 de membri. Contactele dintre capitale s-au desfăşurat de-a lungul întregului week-end. În final, o variantă se limita în a da ’’susţinere Adunării naţionale venezuelene şi a preşedintelui său’’ şi lăsa la latitudinea Statelor membre recunoaşterea sau nu a lui Guaido.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul a circulat pe reţeaua CorEu, sistemul intern de corepondenţă utilizat pentru a concorda deciziile de politică externă, cu regula consimţământului tacit.

Dacă nimeni nu se opune, textul este aprobat. Un răspuns final era aşteptat la ora 10 a dimineţei  de ieri, 4 februarie. Şi el a sosit într-un fel în care se dovedeşte o dată în plus divergenţele de păreri, mai ales pe politică externă, între statele membre ale UE. Cetăţenii europeni simpli vor înţelege că o parte dintre ei sunt nostalgici după un regim dictatorial, de tip Maudro... titrează La Stampa.