“Perspectiva unei DICTATURI pare INEVITABILĂ în FRANȚA"! P. Bornet a identificat cei 12 PAȘI care duc la PRĂBUȘIREA DEMOCRAȚIEI! Oare ROMÂNIA în ce FAZĂ se află?

“Perspectiva unei DICTATURI pare INEVITABILĂ în FRANȚA"! P. Bornet a identificat cei 12 PAȘI care duc la PRĂBUȘIREA DEMOCRAȚIEI! Oare ROMÂNIA în ce FAZĂ se află?

“Perspectiva unei noi dictaturi pare acum inevitabilă. Există o succesiune de douăsprezece etape care conduc la apariția unei dictaturi: 1. tulburări în stradă, 2. incompetență guvernamentală, 3. nemulțumire în armată și poliție, 4. război sau amenințare de război (pericolul terorist n.r.) 5. eșecul și teama elitei, 6. prestigiul unui general (sau om providențial n.r.) etc. (În Franța n.r.) suntem la faza 5 și deja numele generalilor circulă pe rețelele de socializare. Criza <>, pe care nimeni nu o aștepta acum două luni, a întărit această impresie.”. Aceasta este analiza îngrijorătoare pe care o face scriitorul și eseistul Philippe Bornet, în ultima sa carte „Dictatura de mâine”.

Conform tiparului istoric pe care Bornet susține că l-a găsit studiind mecanismele care au dus la dictatură de-a lungul istoriei, Franța se află la jumătatea drumului. De aici încolo, lucrurile s-ar putea succeda într-un ritm alert. Generalul în care mare parte a populației își pune încrederea trebuie să 7. seducă prin inteligența sa (sau să dea impresia că poate rezolva criza), 8. elitele financiare trebuie să-și dea acordul, 9. trebuie identificat un vinovat pentru criză 10. cercurile care sprijină dictatura trebuie să fie mulțumite de modul în care se împart foloasele guvernării, 11. Constituția trebuie modificată în acord cu dorințele noii puteri autoritare, 12. poporul trebuie să aprobe prin vot schimbarea.

Poate că modul în care Philippe Bornet pune problema vi se pare simplist și tot atât de fatalist ca „necesitatea istorică” pe care o invocă marxiștii de toate culorile. Bornet prezintă însă în cartea sa nenumărate exemple în care succesiunea acestor pași face ca o criză puternică să alunece spre dictatură. Cât privește Franța, o mare parte a populației (mai ales cei care au avut de pierdut de pe urma globalizării) n-ar avea neapărat o problemă să accepte o astfel de schimbare de paradigmă politică. În noiembrie 2018, un sondaj IFOP a arătat că 41% dintre francezi sunt în favoarea unei "puteri politice autoritare", chiar dacă această formulă de guvernare le-ar limita drepturile democratice și posibilitatea unui control asupra puterii. Unele citate folosite de Bornet în cartea sa par, chiar mai mult, să contureze ideea că embrionii dictaturii există deja în Franța. "Dictatorul trebuie să fie demagog [...]". Domnia mea va fi cea a tinereții și a inteligenței ", a promis Bonaparte. Cum să nu vezi o evocare a ceea ce se întâmplă acum în Franța, se întreabă editorialistul site-ului de dreapta bvoltaire,com, care spune că algoritmul creat de Bornet îl ajută pe cititor să identifice potențialii dictatori. „Episodul vestelor de culoare galbenă dă naștere mai multor speculații: existența unui pericol pentru ordine, o revoltă a unei părți a populației e reprimată de un om care, pentru a se legitima, apare ca garant al ordinii republicane. Cuvintele lui Simone Weil sună profetic în acest context, dictatura este o adevărată revoluție care constă în întoarcerea veșnică la o ordine momentan deranjată”. În ceea ce mă privește, eu v-aș invita să faceți un exercițiu. Încercați să „citiți” realitățile românești prin algoritmul lui Philippe Bornet, poate veți fi mai pregătiți să înfruntați ce va aduce viitorul!