Alertă la Moscova! Ministerul de Externe din Rusia și-a avertizat cetățenii cu privire la acte de hărțuire din partea agențiilor de informații americane

Alertă la Moscova! Ministerul de Externe din Rusia și-a avertizat cetățenii cu privire la acte de hărțuire din partea  agențiilor de informații americane

Ministerul de Externe din Rusia și-a avertizat cetățenii care pleacă peste hotare cu privire la posibile acte de hărțuire din partea organelor de aplicare a legii și a agențiilor de informații americane, într-o declarație emisă vineri.

"Pe lângă informările publicate de Ministerul facerilor Externe Rus la data de 2 septembrie 2013, 10 aprilie 2014, 22 mai 2015, 11 aprilie 2016, 16 februarie 2017 și 1 februarie 2018 în atenția cetățenilor Federației Ruse, ne adresăm din nou compatrioților noștri care merg în străinătate, atenționându-i cu privire la posibilitatea de a fi hărțuiți de serviciile americane de aplicare a legii și de informații, atât în ​​SUA, cât și în țări terțe, la cererea autorităților SUA", subliniază ministerul.

Ministerul Rus al Afacerilor Externe a remarcat că autoritățile americane de aplicare a legii ignoră în mod constant apelurile Rusiei de a avea o cooperare bazată pe Tratatul Bilateral privind Asistența Juridică Reciprocă în Materie Penală din 1999 și preferă arestarea cetățenilor ruși în întreaga lume. "Nu mai puțin de 46 de cazuri similare au fost înregistrate în țări terțe începând din anul 2008, șapte dintre acestea în 2018", a precizat ministerul. "Serviciile americane de informații nu recurg numai la provocări împotriva cetățenilor noștri, ci fac inclusiv acțiuni evidente, precum răpirea pilotului rus Konstantin Yaroshenko, acesta fiind prins în Liberia în anul 2010 și dus apoi în secret în SUA. De asemenea, cetățeanul rus Roman Seleznyov a fost dus cu forța tot acolo din Maldive, în 2014", se afirmă în aceeași declarație. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că cetățenii ruși extrădați în SUA, precum și cei arestați pe teritoriul SUA, "se confruntă adesea cu prejudecăți din partea instanțelor judecătorești locale". "Pentru a obține confesiunile de care au nevoie, nu sunt folosite numai măsuri psihologice, inclusiv amenințări directe, ci și condiții de detenție dure (foarte frig sau, dimpotrivă, camere supraaglomerate, absența paturilor normale, a asistenței medicale și a ieșirilor în curte)", a continuat Ministerul Afacerilor Externe. "Când refuză să pledeze vinovat în fața unor acuzații fabricate, aceștia primesc condamnări la închisoare de zeci de ani, așa cum a fost cazul domnului Yaroshenko sau a omului de afaceri Viktor Bout".

 

Ne puteți urmări și pe Google News