Anchetă comună EvZ și Incisiv de Prahova. Procurori contra procurori: acuzații de fapte extrem de grave la DNA Ploiești

Anchetă comună EvZ și Incisiv de Prahova. Procurori contra procurori: acuzații de fapte extrem de grave la DNA Ploiești

Unitatea „de elită” DNA Ploieşti a celebrilor procurori Onea și Negulescu (zis „Portocală”) s-a transformat în grup infracţional organizat. Este o premieră în Justiţie ca o întreagă unitate teritorială de parchet să fi e acuzată.

​Acuzațiile în dosarul în care sunt vizați procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, au fost extinse, aceștia fiind cercetați și pentru constituire de grup infracțional organizat, dupa ce, joi, alți procurori din cadrul filialei au fost de asemenea audiați. Procurorul de la secția speciala care îi ancheteaza pe procurorii DNA Ploiesti este Adina Florea, procuror sef adjunct la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casație si Justiție, si candidatul propus de Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Pe lânga faptul ca secția DNA Ploiesti e acuzata de constituirea unui grup infracțional, așa cum arata informațiile dezvaluite de surse judiciare pentru EVz și Incisiv de Prahova, CSM a hotarât, vineri, încetarea activitații pentru trei procurori ai Serviciului Teritorial Ploiești.

Grupul infracțional organizat pus pe „paradeală”

Așa cum reiese din informațiile obținute de Incisiv de Prahova și EVz procurorii Lucian Onea, Mircea Negulescu, Alfred Virgiliu Savu, Giluela Deaconu, Elena Cerasela Răileanu și ofițerii de poliție judiciară Gabriela Florea și Mihai Iuliano Iordache și Nicolae Adrian Chiriță se fac vinovați de constituirea unui grup infracțional organizat care, în perioada 2013-2016, prin dosarele facute „de paradeala” sau din simple „fetișuri” au acționat în scopul comiterii infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, cercetare abuziva, represiune nedreapta, fals intelectual și uz de fals, încalcarea drepturilor și libertaților unor persoane, chiar daca acestea erau nevinovate, divulgarea unor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Cercetare abuzivă

Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la Serviciul Teritorial DNA Ploiești sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. de art. 367, alin. 1, Cod penal în conditiile art. 367 alin. 3 Cod penal, întrucât în perioada 2013-2016 procurorii şi ofițerii de poliție judiciară NEGULESCU MIRCEA, ONEA LUCIAN GABRIEL, DEACONU GILUELA, RĂILEANU ELENA CERASELA, SAVU ALFRED VIRGILIU, IORDACHE MIHAI IULIANO, FLOREA GABRIELA, au inițiat (procurorii Negulescu Mircea, Onea Lucian Gabriel şi ofiţerul de poliție judiciară Iordache Mihai Iuliano) un grup structurat la care au aderat procurorii Deaconu Giluela, Răileanu Elena Cerasela, Savu Alfred şi ofițerul de poliție judiciară Florea Gabriela şi care au acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals, în dauna mai multor persoane cărora le-au atribuit calitatea de subiecți procesuali principali cu încălcarea drepturilor şi libertăților acestora, au dispus si au propus luarea masurilor preventive privative de libertate, au dispus trimiterea în judecata a acestora cunoscând ca sunt nevinovate, au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea si producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri.

Procurorul Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

De asemenea, în ceea ce îl privește pe Mircea Negulescu, este vorba și despre folosirea abuzivă a funcției în scop sexual prev. de art. 299 alin. l Cod penal, întrucât, în calitate de procuror la Parchetul de pe Iângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada 2013 - 2014, s-a sesizat din oficiu şi a instrumentat dosarul penal nr. 727/P/2013 privind pe inculpata COSMA ANDREEA, în scopul de a face un act contrar indatoririlor de serviciu pretinzând favoruri de natură sexuală de la inculpată interesată direct de efectele activităţii de urmărire penală efectuată de magistratul procuror.

Procurorul Mircea Negulescu, zis „Portocală”

Complicitate la represiune nedreaptă

Alte acuzații se refera la complicitate la represiune nedreapta prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 283, alin. 2 Cod penal, constând în aceea ca, în calitate de procuror 1a Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti si ulterior la 1.N.A - Serviciul Teritorial Ploiesti a contribuit în mod nemijlocit la acțiunile intreprinse de procuror Deaconu Giluela în sensul de a reține si a solicita instanței de judecata arestarea preventiva a persoanei vatamate Toader Cristinel, în calitate de inculpat, stiind ca este nevinovata, în dosarul penal nr. 190/ P/2015.

De asemenea, se au în vedere și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreapta prev. de art. 283, alin. 2 Cod penal, constând în aceea ca, în calitate de procuror la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti si ulterior la D.N.A - Serviciul Teritorial Ploiesti a contribuit în mod nemijlocit la acțiunile intreprinse de procurorii Onea Lucian Gabriel si Raileanu Elena Cerasela în sensul de a pune în miscare acțiunea penala, de a reține si de a trimite în judecata pe numiții Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel, Radulescu lonuț Adrian în dosarul nr. 150/P/2014 si pe numiții „Tudose Liviu Mihail si Mihaila Aurelian Constantin în dosarul penal nr. 308/P/2015 stiind ca sunt nevinovati.

Cine au fost țintele grupului infracțional organizat de la DNA Ploiești

Grupul infracțional organizat de la Ploiești a avut mai mult ținte. Astfel, au fost exercitate presiuni şi constrângeri faţă de persoana vătămată Cosma Vlad Alexandru, cercetat în calitate de inculpat, în scopul de a-l determina să dea declaraţii cu privire la numiţii Ponta Victor Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Dragnea Liviu, Savu Daniel, (fost senator PSD – n.r.) Tudose Liviu Mihail (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de apel Ploieşti – n.r.), Voloşevici Andrei, Bădescu Iulian (foşti primari PDL şi respectiv PSD ai municipiului Ploieşti – n.r.)”.

Alte persoane cărora li s-au încălcat drepturile și libertățile, dispunându-se privarea de libertate și trimiterea în judecată a acestora, cunoscând că sunt nevinovate, după ce au fost cercetați abuziv de grupul infracțional care au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea și producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri: ofițerii de poliție Ionuț Adrian Rădulescu, Mihail Emanuel Saghel, fostul șef DGA Prahova, Constantin Ispas, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Constantin Mihăilă, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma și fiica acestuia, Andreea Cosma, fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader.

Fabricarea mai multor dosare penale

Potrivit surselor EvZ și Incisiv de Prahova, în privința lui Negulescu există și acuzații privind inducerea în eroare a organelor judiciare prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal în referire la art. 268 Cod penal raportat la art. 47 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal constând în aceea că, în calitate de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi apoi de procuror la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, în baza rezoluției infracționale unice, în mod repetat, în perioada 2014-2016 a determinat mai multe persoane să formuleze, fără vinovăție, declarații nereale, în scopul de a dovedi existența unor fapte prevăzute de legea penală cu prilejul fabricării mai multor dosare penale, respectiv: dosarul penal supranumit „Dosarul Tigăilor” care îi viza pe Savu Daniel şi Ghiță Sebastian Aurelian; dosarul penal nr. 218/ P/2014. supranumit -dosarul HIDRO”; dosarul penal nr. 90/ P/2015 privindu-i pe Ghiță Sebastian Aurelian şi Bădescu Iulian; dosarul nr. 308/P/2015 privindu-i pe Tudose Liviu Mihail, Mihăilă Aurelian Constantin ş.a.; dosarul penal nr. 150/ P/2014 privindu-i pe Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel şi Rădulescu lonuț Adrian ; dosarul nr. 427/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti privindu-i pe Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru ş.a.; dosarul penal nr. 83/ P/2013 al DNA Serviciul Teritorial Ploieşti.

DNA și CSM s-au mișcat rapid

Fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, s-a prezentat vineri la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de complicitate la favorizarea făptuitorului şi cercetare abuzivă. La intrarea în sediul Parchetului General, Lucian Onea le-a spus jurnaliştilor că nu doreşte să facă declaraţii. Tot vineri, la Parchetul General a fost și fostul procuror Mircea Negulescu (zis ”Portocală”).

De asemenea, DNA a cerut joi Consiliului Superior al Magistraturii revocarea lui Lucian Onea din funcţia de procuror, pe motiv că acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile. În aceeaşi zi, au fost transmise Secţiei de procurori a CSM cererile de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti a procurorilor Giluela Deaconu, Alfred Virgiliu Savu, Elena Cerasela Răileanu. Soluție care a fost dată tot vineri.

Încetarea activității pentru trei procurori

Mai exact, potrivit unui comunicat oficial, pe data de 10 ianuarie 2019, procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA (n.r. Călin Nistor), a transmis Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, a domnului Onea Lucian Gabriel, procuror în cadrul acestui serviciu, în prezent suspendat din această funcție, întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute. De asemenea, în aceeași zi, au fost transmise Secției de procurori a CSM cererile de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu și Răileanu Elena Cerasela.

Întrunită în ședință a doua zi, pe data de 11 ianuarie, Secția pentru procurori a CSM a soluționat cererile. În documentul afișat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, se arată, referitor la „nota privind încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie a domnilor Savu Alfred Virgiliu, Deaconu Giluela şi Răileanu Elena Cerasela, procurori la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ca urmare a solicitărilor acestora. (787,788,789/ DRUO/2019)”, că Secţia pentru procurori a CSM a hotărât:

1) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a domnului procuror SAVU ALFRED VIRGILIU şi revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova (unitate de parchet de la care provine);

2) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a doamnei procuror DEACONU GILUELA şi revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina (unitate de parchet de la care provine);

3) încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a doamnei procuror RĂILEANU ELENA CERASELA şi revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni (unitate de parchet de la care provine)”.

Revocarea lui Onea, discutată de CSM pe 15 ianuarie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să decidă, în şedinţa de marţi, 15 ianuarie, avizarea revocării procurorului Lucian Onea de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Onea a condus DNA Ploieşti până anul trecut, când a fost pus sub urmărire penală şi suspendat din funcţie. Joi, 10 ianuarie, procurorul- şef adjunct al DNA Nistor Călin, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, a solicitat avizarea revocării lui Onea, „întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute”.

Tot în şedinţa din 15 ianuarie, Secţia pentru procurori a CSM va lua în discuţie propunerea de prelungire a delegării în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA a procurorului Nicolae Marin. Acesta ocupă funcţia de şef DNA Ploieşti din august 2018. Procurorul Marin a intrat în conflict cu Laura Codruţa Kovesi, în ultimele luni în care aceasta a condus DNA. După ce Kovesi a solicitat teste poligraf în DNA, pentru a afla cine a scurs în presă o înregistrare audio într-o şedinţă internă, Nicolae Marin a sesizat Inspecţia Judiciară, alături de Mihaiela Iorga Moraru şi Doru Ţuluş.