Moscheea Esmahan Sultan, din Mangalia, cel mai vechi edificiu de cult musulman din România, sărbătorită de musulmanii de pe litoral
- Feri Predescu
- 17 august 2019, 17:30
Cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, moscheea EsmaHan Sultan, din Mangalia, este sărbătorit, astăzi, de sute de localnici și turiști aflați în trecere prin sudul litoralului. Participanții la eveniment pot vizita moscheea, ocazie cu care vor cunoaște istoria geamiei din Mangalia, dar și obiceiurile și tradițiile musulmanilor din Dobrogea.
Geamia Esmahan Sultan se află pe primul loc în topul celor mai vechi edificii de cult musulman din România (1575), pe poziția a doua situându-se geamia „Gazi Ali Pașa“ din Babadag (1610). Edificiul a fost ctitorit de prințesa Esma, fiica lui Selim al II-lea (1566-1574) și al nobilei venețience Cecilia Venier Baffo (Nurbanu Sultan), soție a marelui vizir Sokollu-Mehmed Pașa și nepoată a lui Suleyman Magnificul (1494-1566) și al sultanei Hurrem (1506-1558). A fost ridicat în memoria tatălui prințesei, la un an de la moartea acestuia, în anul 1575, potrivit culturaconstanta.ro.
În secolul al XVII-lea, geamia din Mangalia se bucura de o mare prețuire, celebrul călător turc Evliya Çelebi, descriind-o în volumul al V‑lea al „Cărții călătoriilor“ ca fiind „Kaaba-Mecca pribegilor şi a sărmanilor“. Așadar, cine nu avea starea materială pentru a face pelerinaj în locurile sfinte trebuia să vină măcar la Mangalia. În prezent, geamia „Esmahan Sultan“, este obiectiv turistic, dar și loc de rugăciune pentru credincioșii musulmani din localitate. Poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet, care slujește aici de peste 30 de ani le prezintă acestora istoria lăcașului de cult. Vara, moscheea este vizitată de mulți turiști, atât din țară, cât și de peste hotare.
“Vin turiști din Moldova, din Ardeal, care nu au văzut moschee, nu au văzut geamie și rămân impresionați. Unii nu au văzut nici turci, nici tătari. Când ne văd pe noi se miră“, spune hogea Halil Ismet, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani. Printre oficialitățile invitate la sărbătoarea geamiei sunt Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan muftiul Iusuf Murat, dar și primarul Mangaliei, Cristian Radu.
După manifestările de la moschee, după amiază, pe Stadionul Central din Mangalia vor avea loc celebrele lupte tătărești, structurate pe trei categorii: localnici, tineret până în 21 de ani și open - fără limită de vârstă. Conform tradiției, pentru fiecare secțiune, cei care se vor clasa pe primul loc vor primi ca premiu un berbec.