International
Povestea unei tinere care luptă împotriva lui Putin cu Constituţia în mână
Olga Misik are doar 17 ani şi luptă cu Constituţia ca armă devenind simbolul protestelor anti-Putin. A fost arestată deja de 4 ori. A citit poliţiştilor articolele despre libertatea cuvântului, le-a citit despre faptul că manifestaţiile pacifiste sunt legale dar totul a fost în zadar până în prezent şi nici n-are de gând să renunţe.
Tânăra a devenit simbolul protestelor anti-Putin
Se numeşte Olga Misik şi sâmbăta trecută a înfruntat iar trupele din forţele speciale înarmată doar cu o carte: Constituţia rusă. Imaginea sa şezând pe asfalt cu picioarele încrucişate, intenţionând să citească din Constituţie în faţa a sute de poliţişti îmbrăcaţi în ţinute înfricoşătoare a devenit virală pe social media. Fata a devenit un simbol al tinerei generaţii a ruşilor, iar mulţi o compară cu băiatul care a înfruntat tancurile în Piaţa Tiananmen din Beijing.
Drepturile fundamentale
"Am citit agenţilor articolul 13 din Constituţie despre libertatea de a manifesta, articolul 29 asupra libertăţii cuvântului şi articolul 3 care defineşte poporul ca principala sursă de putere: voiam să explic poliţiştilor că mulţimea se adunase paşnic, fără arme şi deci legal", explică Olga.
Manifestanţii cer să fie permisă candidatura tuturor disidenţilor excluşi până acum din alegerile locale care vor avea loc în septembrie. "E greşit - spune fata - să te gândeşti că e vorba doar de alegeri libere şi admiterea candidaţilor opoziţiei. Este o manifestaţie pentru apărarea drepturilor fundamentale scrise în Constituţie, principii care nu sunt puse în discuţie într-un Stat democratic'', explică Olga.
Noua generaţie de ruşi
Să citeşti Constituţia în faţa poliţiştilor care arestau manifestanţii şi distribuiau bastoane cui se nimerea în calea lor, a fost un curajos gest de conştiinţă civică care a făcut din Olga o mică vedetă a internetului. Ea reprezintă în acelaşi timp şi o nouă generaţie de ruşi care n-au cunoscut Rusia fără Putin. Ei se informeză pe Internet, sunt deschişi către lume, cunosc propriile drepturi şi sunt gata să conteste guvernul.
Asta nu înseamnă că toţi adolescenţii şi tinerii sunt împotriva Kremlinului, dar printre ei, printre cei mai instruiţi s-a născut germenul disidenţei şi al protestelor. S-o luăm ca exemplu chiar pe Olga: este o elevă model, a absolvit şcoala cu note maxime şi visează să devină jurnalistă. Ea a aderat la o mişcare care,spune ea, n-are lider, nu are o structură centrală, iar comunicarea între ei se face pe Telegram.
Dar Olga este şi fan al celui mai popular dintre adversarii lui Putin, Aleksei Navalnîi. Tânăra a început să se intereseze de politică de circa un an, iar poziţia sa este total opusă părinţilor săi: ''Mama se preocupă de ceea ce fac, ea crede în propaganda ce se dă la TV. Tata este un admirator al lui Putin şi-mi repetă că eu nu am trăit în haosul din anii '90'', a declarat tânăra fată, după cum relatează
La Stampa.