Universitatea Liberă de Vară de la Băile Tușnad și hegemonia ungară în Europa Centrală și de Est

Universitatea Liberă de Vară de la Băile Tușnad și hegemonia ungară în Europa Centrală și de Est

Deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad a avut loc, marţi, 23 iulie.

 

La festivitatea de deschidere au participat preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei și inițiatorului evenimentului, Nemeth Zsolt, secretarul de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria Prim-ministrului Ungariei, Potapi Arpad Janos, politicieni ai formaţiunilor politice maghiare din România

Acesta din urmă a informat participanții că fără ideile rezultate din cei 30 de ani de dezbateri din tabără, politica națională a Ungariei nu ar fi avut anvergura de acum. De asemenea, a ținut să puncteze succesele celor trei guvernări ale Fidesz de până acum, subliniind că principala direcție de acțiune urmărită de Budapesta este cea a dezvoltării vieții socio-economice a maghiarilor de peste granițe, cu rămânerea însă a acestora pe pământul natal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nemeth Zsolt a reiterat, la rândul său, ideea de solidaritate maghiaro-ungară, care face posibilă aplicarea politicilor Fidesz cu succes, punctând faptul că „astăzi, Europa Centrală este, deja, capabilă să acţioneze în mod colectiv împotriva <<utopianismului agresiv>> numit federalism, care este predicat în întreaga Europă şi care urmăreşte <<zdrobirea>> identităţilor naţionale, dizolvarea suveranităţilor naţionale şi subminarea rădăcinilor creştine ale Europei”.

Oficialul ungar a concluzionat că, fără sprijinul Ungariei, nu poate fi nici măcar închipuită o politică maghiară de peste granițe. Nu doar în Transilvania. Nicăieri.”.

În accepțiunea lui Nemeth Zsolt, „misiunea noastră (a oficialilor ungari din guvernarea Fidesz-KDNP – n.r.) este răbdare și sprijin pentru maghiarii din Transilvania”.

Interesant însă este faptul că în pregătirea comunicării publice despre eveniment, Nemeth Zsolt a oferit un interviu portalului „Valasz Online” (valaszonline.hu), în care a acuzat autoritățile române, cu deosebire serviciile de informații, pentru majoritatea aspectelor negative ce s-ar fi înregistrat în țara noastră la adresa minorității maghiare, afirmând că serviciile secrete își întind tentaculele în rândul maghiarilor din România (…), acestea stând practic în spatele curentului anti-maghiar care ar caracteriza politica din prezent a Bucureștilor.

Pentru a exemplifica forța de care ar dispune aceste structuri, Nemeth Zsolt a precizat că, în opinia sa, serviciile de informații ar fi generat stările de tensiune legate de Cimitirul din Valea Uzului, la fel cum aceleași servicii s-ar fi implicat și în incidentele interetnice din martie 1990, din municipiul Târgu Mureș.

Referirile evident subiective ale oficialului ungar la cimitirul internațional din Valea Uzului și la acel martie negru al anului 1990 pot fi încadrate cu succes în categoria acțiunilor hibride pe care Ungaria le orchestrează de ceva vreme la adresa României. Cu atât mai mult cu cât, în guvernarea FIDESz din anii 2010-2014, Nemeth Zsolt a deținut portofoliul de secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, instituție care are în atribuții coordonarea activității serviciului de informații externe al Ungariei, Informacios Hivatal (IH).

Este deja de notorietate faptul că scandalul creat în jurul Cimitirului din Valea Uzului a fost artificial generat de conducerea UDMR, cu sprijinul necondiționat al Budapestei, inițial pentru a capitaliza voturi la alegerile europarlamentare, utilizat ulterior ca instrument de presiune la adresa Bucureștilor, respectiv pentru lansarea de dezinformări în plan internațional.

Etichetând în mod fals caracterul exclusiv maghiar al necropolei, din cauza manierei de raportare a UDMR la situație, cimitirul a devenit un simbol al neo-revizionismului ungar, tensiunile fiind generate, în principal, de declarațiile populiste ale unor lideri ai Uniunii, respectiv de dezinformările lansate în spațiul public de Kelemen Hunor. Toate aceste lucruri au condus la acoperirea, de către etnici maghiari, cu saci negri, a crucilor amplasate în cimitir de Primăria orașului Dărmănești, ceea ce a generat o reacție supra-dimensionată a naționaliștilor români. Evenimentele au culminat cu momentul de tensiune din 6 iunie 2019, când, de Ziua Eroilor, la instigarea unor lideri ai UDMR din secuime (în frunte cu președinții Consiliilor județene Harghita și Covasna, Borboly Csaba și Tamas Sandor) câteva zeci de consilieri/simpatizanți ai UDMR au făcut un lanț uman în jurul cimitirului, încercând să blocheze accesul românilor la mormintele amplasate în acel perimetru. Aceasta în condițiile în care, înainte cu o zi, vicepremierul ungar intra nestingherit în cimitir și aducea un omagiu eroilor maghiari căzuți în conflagrațiile mondiale.

Situația a fost alimentată ulterior de autoritățile de la Budapesta, în strânsă legătură cu UDMR, care au invocat pretinse acte de violență și distrugeri ale crucilor, acuzații demontate în mod oficial, inclusiv prin difuzarea unor imagini și fotografii, de către autoritățile române, potrivit adpres.ro