Un nou Tienanmen la orizont în Hong Kong? Armata chineză poate fi trimisă oricând în stradă pentru ”a menține ordinea socială”

Un nou Tienanmen la orizont în Hong Kong? Armata chineză poate fi trimisă oricând în stradă pentru ”a menține ordinea socială”

Armata chineză a declarat că poate fi trimisă în Hong Kong pentru a menține ordinea socială, la cererea conducerii orașului. De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că asediul de duminică al biroului de legătură cu guvernul continental este un act intolerabil.

Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China, a reiterat informațiile prezentate marți de presă chineză de stat, susținând că actele de vandalism din biroul central de legătură din Hong Kong - după săptămâni de proteste generale împotriva legii de extrădare adoptată de oficialitățile locale - reprezintă o provocare maximă la adresa principiului "o țară, două sisteme". "Urmărim îndeaproape evoluțiile din Hong Kong, în special atacul violent împotriva biroului central de legătură al guvernului, făcut de extremiști în 21 iulie", a declarat domnul Wu în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi dimineață. Tot atunci, acesta a prezentat noua politică de apărare a Chinei. "Comportamentul protestatarilor radicali este o provocare la adresa autorității guvernului central și un atac la politica noastră de tip o țară, două sisteme. Acest lucru este intolerabil." Întrebat cum se va ocupa Ministerul Apărării de evenimentele din Hong Kong și de forțele care doresc independența, domnul Wu a declarat scurt: "Articolul 14 al legii garnizoanelor are clauze clare", fără a da alte detalii. Articolul respectiv susține că guvernul de la Hong Kong - în conformitate cu Legea fundamentală, mini-constituția orașului - poate cere guvernului central asistență din partea Armatei de Eliberare a Poporului. În același timp, articolul 14 din Legea fundamentală a orașului Hong Kong, prevede: Forțele militare staționate de către Guvernul Central al Poporului în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, pentru apărare, nu trebuie să intervină în afacerile locale ale regiunii. Guvernul Regiunii Administrative Speciale Hong Kong poate, atunci când este necesar, să ceară Guvernului Central al Poporului asistență din partea garnizoanei pentru menținerea ordinii publice și în caz de dezastre".

 

Ne puteți urmări și pe Google News