Kanal D lansează astăzi, de la ora 20.30, o nouă emisiune culinară, în care maestrul bucătar Victor Melian îi iniţiază pe cei neştiutori în arta gătitului.
În "Salvaţi de Bucătar", Victor Melian, un obişnuit al micilor ecrane în materie de emisiuni culinare, îl învaţă pe cel care este un dezastru în bucătărie să prepare mâncăruri gustoase pentru cei dragi.
Emisiunea este un ghid pentru cei ce vor să înveţe cum să pregătească o masă apetisantă cu ingre diente care se găsesc în magazinele de la noi. Victor Melian spune că "vrea să transforme gătitul, cu o baghetă magică, dintr-o corvoadă într-un moment plăcut al zilei".
EVZ: E greu să înveţi tainele gătitului? Victor Melian: Ca la orice proces de învăţământ există o scară cu multe trepte. Ca să găteşti gustos şi repede e nevoie de ceva dorinţă, o firmitură de dexteritate şi foarte multă inimă. Dacă nu ai dorinţă, nu va ieşi nimic. Ca să ajungi un şef cu stele e cam de aici până la Lună.
Ce gen de bucătărie preferaţi? Îmi place foarte mult bucătăria asiatică din Thailanda, India, Vietnam, pentru bogăţia de arome, de condimente. Îmi place bucătăria orientală (Iordania, Israel, Turcia) pentru simplitatea ei sofisticată, bucătăria italiană măcar pentru paste, fără de care eu nu pot să trăiesc, şi bucătăria scandinavă. Să nu uităm că cele mai multe restaurante cu stele Michelin raportate la număr de locuitori se află în Danemarca şi în Suedia.
Cum să ne organizăm în bucătărie? Timpul e un factor foarte important. Degeaba găteşti foarte bine câteva ore pentru că nu vei mai avea puterea/plăcerea să stai să mănânci cu familia pentru că eşti prea obosit. Mai bine te gândeşti la ceva simplu, gustos şi care să se potrivească şi cu gusturile invitaţilor. De asemenea, ocazia pentru care găteşti e importantă când gândeşti meniul.
Ce recomandaţi? Aş vrea să facem nişte paste proaspete, foarte simple şi gustoase. Vreau să ne gândim la sănătate şi să evităm grăsimi inutile. Acum, către vară, putem să luăm în considerare pentru meniu spanac verde, morcovi, varză minunată cu foi subţiri şi zemoase. Puiul e o carne gustoasă şi sănătoasă, mai ales dacă e gătit cum trebuie. Greşeala cea mai uzuală este că se prăjeşte puiul la o temperatură prea mare şi prea mult timp. Devine aţos, uscat şi fără gust.