Vaccinul care vindecă dependenţa de droguri

Vaccinul care vindecă dependenţa de droguri

O echipă de cercetători americani a dezvoltat un vaccin care poate trata în special dependenţa de cocaină, dar şi de heroină, metamfetamină şi nicotină.

Un vaccin nou descoperit, care combină virusul ce cauzează răceli şi o substanţă asemănătoare cocainei, ar putea fi soluţia nu doar pentru dependenţa de cocaină, ci şi de alte substanţe precum heroina, metamfetamina şi nicotina.

Serul a fost produs de cercetătorii de la Universitatea Cornell şi The Scripps Research Institute, iar momentan a fost testat doar pe şoareci, urmând ca în scurt timp să înceapă cercetări pe oameni.

"Chiar şi cu vaccin, vor exista în continuare dependenţi"

Ne puteți urmări și pe Google News

Produsul are la bază un antigen care produce anticorpi împotriva cocainei, descoperit în anii ’90 şi modificat astfel încât să poată fi ataşat virusului ce cauzează răceli obişnuite (adenovirus). Astfel, sistemul imunitar e alertat asupra infecţiei, dar în acelaşi timp învaţă să vadă în cocaină un "intrus".

"Un astfel de vaccin are toate şansele de reuşită în condiţiile în care există în momentul de faţă un tratament pentru dependenţa de heroină, care blochează receptorii din creier pe care acţionează drogurile respective. Efectul cocainei este practic anulat, cocaina este distrusă de sistemul imunitar, acesta ar fi mecanismul de acţiune a vaccinului. Chiar şi cu acest vaccin, vor exista în continuare dependenţi, pentru că nu toţi vor dori să se vindece", comentează medicul Lucian Vasilescu, şeful secţiei de dezintoxicare de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Drogul nu mai poate ajunge la creier

Spre deosebire de alte "tratamente", noul vaccin nu acţionează asupra sistemului nervos, ci taie răul de la rădăcină, blocând tranzitul cocainei spre creier. "Datele de laborator arată că vaccinul protejează şoarecii de efectele cocainei şi credem că acesta este primul pas în tratarea adicţiilor la oameni. Vaccinul suprimă pur şi simplu efectele excitante ale drogului", subliniază Ronald Crystal, conducătorul studiului.

Cocaina acţionează exact în acele părţi ale creierului responsabile de senzaţiile de plăcere, gratificaţie, agresiune sau comportament adictiv. Ea perturbă activitatea normală a dopaminei, neurotransmiţător care oferă "senzaţia de bine".

Blocând tranzitul dopaminei, acesta se acumulează în exces în acele părţi ale creierului responsabile de plăcere şi produce în câteva secunde o senzaţie intensă de euforie. "Cocaina, alături de heroină, face parte din categoria drogurilor dure, majore, care dau dependenţă masivă, care se caracterizează atât prin sevraj fizic, cât şi prin dorinţa acută de a continua să iei substanţa. Metadona nu funcţionează în cazul dependenţei de cocaină, ci doar de heroină", mai spune medicul Lucian Vasilescu.