Agentul de pază din şcoli, şi instruit, şi amabil cu elevii
- Adam Popescu
- 8 decembrie 2010, 23:42
Violenţa în şcoli ar putea dispărea dacă agenţii de securitate ar fi selectaţi după alte criterii, nu doar după muşchii pe care îi ascund sub uniformă, consideră reprezentanţii firmelor de securitate.
În urmă cu câteva luni, un elev de 13 ani din Drobeta- Turnu-Severin a fost bătut măr în faţa şcolii, iar un alt copil în clasa a VIII-a, din Timişoara, a primit o corecţie de la câţiva colegi, tot în faţa unităţii de învăţământ. Pe internet musteşte de filmuleţe cu păruieli şi copii care se dau cu capul de catedră unii pe alţii. Cel mai înfiorător caz a fost însă acela al adolescentului de 17 ani din Craiova, înjunghiat mortal în apropierea liceului.
Nici profesorii nu sunt însă uitaţi când vine vorba despre violenţă: o profesoară din Vaslui a fost bătută în faţa clasei de un elev al său. "Peisajul" este destul de sugestiv pentru a releva o situaţie scăpată de sub control.
Elevii, supravegheaţi de camere şi agenţi
"Dacă nu se face ceva acum, în cinci ani se va intra cu pistolul în şcoală", face o predicţie înspăimântătoare, dar realistă, Adrian Baciu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Companiilor de Securitate (APCS).
Unde este veriga slabă şi mai ales ce ar putea fi făcut pentru a alunga violenţa din curtea şcolii sunt temele la care şi-au propus să găsească soluţii reprezentanţii APCS, alături de cei ai administraţiei şcolilor şi poliţiei. Adunaţi la aceeaşi masă, aceştia au căzut de acord că nu doar sistemele performante de su praveghere, care ar transforma şcolile în altfel de închisori, ar putea face ca numărul palmelor pe care copiii şi le împart în şcoală să scadă.
Cum bugetele au scăzut, multe unităţi de învăţământ au fost nevoite să renunţe la personalul de pază angajat de Ministerul Educaţiei, singura soluţie rămasă fiind cea a agenţilor privaţi, plătiţi de primării sau de părinţi. Tot banii au fost invocaţi şi atunci când s-a pus problema existenţei unor camere de supraveghere pe holurile şcolilor. Aşa că cei prezenţi au propus firmelor chiar să doneze sisteme de se curitate şi agenţi. Pentru ca părinţii să fie siguri că nu-şi trimit copiii la şcoală ca pe un teren minat, aceştia au propus, printre altele, ca lumina să cadă pe agentul de securitate care, în prezent, este, în general, şi prost pregătit şi total nepotrivit pentru a lucra cu elevii.
PROPUNERI
ADRIAN BACIU, PREŞEDINTE AL ASOCIAŢIEI PROFESIONALE A COMPANIILOR DE SECURITATE: "De ce să nu existe un elev, poate chiar elevul de serviciu, care să se uite pe monitoare şi, când vede că există un conflict undeva, să apese pe un buton şi să anunţe agentul de pază sau directorul? Acum există, poate, sisteme de supraveghere, dar cine le urmăreşte..."
TIBERIU RUBNICU, REPREZENTANT FIRMĂ DE PAZĂ: "Trebuie constituit profilul agentului de pază. Nu pot selecta ca agent de pază pentru şcoli o persoană căreia nu-i plac copiii şi care nu poate accepta o ironie. Pentru că ştim că, în ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia nu se codesc să facă glume pe seama agenţilor. Poate fi o persoană impunătoare prin constituţia fizică, dar să nu poată face faţă unei situaţii de genul acesta."
DANIEL TIMOFEI, REPREZENTANT FIRMĂ DE PAZĂ: "Există 92.000 de agenţi de securitate autorizaţi în România care înseamnă o sursă foarte bună de in formaţii. Dacă ar exista această linie, care să unească dispeceratele noastre cu cele ale poliţiei, ar exista o legătură directă între cei de la poliţie şi cei de la pază, şi am fi mai eficienţi".
"112" AL FIRMELOR DE SECURITATE
Incidentele, reclamate pe "firul scurt"
"Ştim prea bine că formarea profesională a agenţilor de pază este lacunară, îşi iau mai mult o diplomă şi nu se ţine cont de ce ştiu", a punctat Silviu Clep, reprezentant al Asociaţiei Române pentru Tehnici de Securitate.
"Trebuie constituit profilul agentului de pază. Nu pot selecta ca agent de pază pentru şcoli o persoană căreia nu-i plac copiii şi care nu poate accepta o ironie. Pentru că ştim că, în ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia nu se codesc să facă glume pe seama agenţilor. Poate fi o persoană impunătoare prin constituţia fizică, dar să nu poată face faţă unei situaţii de genul acesta", a specificat şi Tiberiu Rubnicu de la Securitas Services.
În plus, aceştia au propus ca poliţiştii să-i poată pregăti pe agenţii care lucrează în şcoli.
"Inspectoratul General al Poliţiei ar putea să ne dea o mână de ajutor în ceea ce pri veş te criteriile, iar, prin Institutul de Prevenire a Criminalităţii, poate ne vor pune la dispoziţie studiile pe care le au referitoare la zonele cu risc criminogen ridicat", a sugerat Adrian Baciu.
"De ce să nu existe un elev, poate chiar elevul de serviciu, care să se uite pe monitoare şi, când vede că există un conflict undeva, să apese pe un buton şi să anunţe agentul de pază sau directorul?", a mai adăugat Baciu.
Pentru o colaborare mai bună cu poliţia, reprezentanţii firmelor de securitate s-au gândit că ar fi eficientă o linie telefonică directă, alta decât 112, prin intermediul căreia agenţii de pază să poată anunţa echipele de intervenţie atunci când sesizează ceva în neregulă.
"Există 92.000 de agenţi de securitate autorizaţi în România, care înseamnă o sursă de informaţii. Dacă s-ar uni dispeceratele noastre cu cele ale poliţiei, ar exista o legătură directă între cei de la poliţie şi cei de la pază şi am fi mai eficienţi", e de părere şi Daniel Timofei, de la Rosegur.