10 ani de la atentatele din 9/11. America are o problemă: duce lipsă de duşmani
- Adrian Pătrușcă
- 4 septembrie 2011, 20:04
Moartea lui Bin Laden ridică o mare problemă pentru Statele Unite. Dintr-o dată s-au trezit cu o penurie de duşmani. "În aceste condiţii, cum îşi poate justifica Pentagonul bugetul de 700 de miliarde de dolari anual?", se întreabă un umorist.
Potrivit unui sondaj Gallup, 25% dintre americani consideră Iranul cel mai mare duşman al SUA. Nimic surprinzător, de vreme ce de zece ani încoace Teheranul este în capul "listei răilor". Noutatea apare în continuarea listei, unde Coreea de Nord şi China sunt la egalitate cu 16%. "Percepţiile americanilor privind cei mai mari duşmani ai ţării depind de evenimentele internaţionale şi sunt fluctuante", notează Gallup. Irakul este în cădere după retragerea trupelor americane, dar e înlocuit de Afganistan. Interesant este că numai 3% dintre americani văd în Rusia o ameninţare. Aprecierile variază şi în funcţie de vârsta celor chestionaţi. Cei între 18 şi 30 de ani plasează Coreea de Nord în fruntea listei (22%), urmată la egalitate de Iran şi Afganistan (14%). Americanii peste 50 de ani văd Iranul ca principală ameninţare, cu 36%, înaintea Chinei (16%) şi Coreea de Nord (10%).
Speriaţi de spectrul declinului american Spre deosebire de alte ţări, China este văzută în primul rând ca o ameninţare economică. Este cel mai mare creditor al Americii şi, în timpul dezbaterilor privind ridicarea plafonului de îndatorare din vară, Beijingul nu şi-a măsurat prea mult cuvintele pentru a critica blocajul din Congres. China este considerată şi ca un rival serios. A devenit numărul unu în sectorul energiilor refolosibile, atrage mii de întreprinderi care se relocalizează, investeşte serios în resurse naturale, mai cu seamă în Africa... Fără a vorbi despre pretenţiile militare chineze. Sau cele din pirateria cibernetică. Într-un alt sondaj citat de Le Point, 52% dintre americani apreciază că Beijingul a devenit cea mai mare putere economică a lumii, faţă de 32%, care cred că SUA îşi păstrează locul I. În 2009, cele două state erau la egalitate, ceea ce demonstrează teama populaţiei în faţa riscului declinului american. Curios, Hugo Chavez nu apare pe "lista răilor". Cu toate acestea, este calul de bătaie al administraţiei americane, care vede în antiamericanismul său o continuare pe linia Castro sau Gaddafi. În special achiziţiile de arme venezuelene sunt privite de Casa Albă drept o ameninţare gravă. Un alt risc major vine dinspre Mexic, unde regiunea de la frontiera cu Statele Unite a devenit un no man's land, aflată sub controlul traficanţilor de orice, dar mai cu seamă de droguri. Iar guvernul mexican pare neputincios în a restabili ordinea. Nu putem încheia fără a aminti că 2% dintre americani numesc Statele Unite drept cel mai mare duşman al lor. Sunt ei o minoritate de defetişti sau, dimpotrivă, de realişti? CITIŢI ŞI:
- Cât de mult se tem americanii de atentate la 10 ani după 9/11
- Tragedia 9/11: Un fost consilier prezidenţial acuză CIA că a vrut să îi recruteze pe atentatori
- SUA: Al Qaeda pregăteşte noi atentate. În vizorul teroriştilor se află uzinele chimice şi rafinăriile
- Osama bin Laden pregătea atentate în SUA la 10 ani de la cele din 11 septembrie