9 informații utile despre bulimie. Cu românul la psiholog

9 informații utile despre bulimie. Cu românul la psiholog

Bulimia este o tulburare de alimentație care provine din pierderea controlului asupra obiceiurilor alimentare și din dorința de a rămâne slab. Atât anorexia cât şi bulimia sunt considerate tulburări emoţionale și își găsesc soluția în cabinetul psihoterapeutului. Iată 9 informații despre această tulburare periculoasă de alimentație.

1 Dacă aveți bulimie sau o altă tulburare de alimentație, este posibil să fiți obsedați de imaginea corpului și să urmați măsuri severe pentru a vă modifica greutatea. Anorexia nervoasă determină oamenii să-și limiteze aportul de calorii, în timp ce bulimia cauzează hrănirea și golirea ulterioară a stomacului. 

2 Bulimia este o tulburare de alimentație, dar poate fi menționată și ca o tulburare mentală pentru că unii pacienți au, de asemenea, depresie. Poate determina oamenii să simtă rușinea și vina în legătură cu incapacitatea lor de a controla numărul kilogramelor.

3 Nu există nici o explicație la baza apariției bulimiei, însă presiunea socială poate fi o cauză importantă. Atunci când nu ne simțim acceptați în societate, nivelul stimei de sine scade și nu mai găsim soluții potrivite pentru a rezolva „problema” într-un timp scurt.

4 Bulimia poate fi genetică. Presiunile sociale și tulburările psihice, cum ar fi depresia, sunt doar două dintre posibilele cauze ale bulimiei. Unii oameni de știință cred că tulburarea poate fi genetică. Este posibil să fim mai predispuși la dezvoltarea bulimiei dacă unul dintre părinți are o tulburare de alimentație asociată. Totuși, nu este clar dacă acest lucru se datorează genelor sau factorilor de mediu.

5 În timp ce femeile sunt cele mai predispuse la tulburări de alimentație, în special la bulimie, tulburarea nu este specifică genului. Potrivit studiilor, până la 15% din persoanele tratate pentru bulimie și anorexie sunt bărbați.

6 Persoanele cu bulimie pot avea greutatea corporală normală. Anorexia determină un deficit de calorii mare, ceea ce duce la scăderea în greutate. Persoanele care suferă de bulimie pot prezenta episoade de anorexie, dar au tendința de a consuma mai multe calorii. Acest lucru explică de ce mulți oameni cu bulimie își păstrează încă greutatea corporală normală. 

7 Bulimia poate avea consecințe grave asupra sănătății. Această tulburare a alimentației provoacă mai mult decât pierderea în greutate nesănătoasă. Fiecare sistem din organism este dependent de hrană și de obiceiurile alimentare sănătoase pentru a funcționa corect. Când vă perturbați metabolismul natural prin vomă provocată, corpul dumneavoastră poate fi grav afectat.

Bulimia poate provoca: 

● Anemie; ● tensiune arterială scăzută și frecvența cardiacă neregulată; ● piele uscată; ● ulcere; ● scăderea nivelurilor de electroliți și deshidratare; ● rupturi esofagiene cauzate de vărsături excesive; ● probleme gastro-intestinale; ● perioadele neregulate; ● insuficiență renală;

8 Bulimia poate inhiba reproducerea sănătoasă și poate avea efecte de durată asupra reproducerii chiar și atunci când ciclul menstrual revine la normal.

Consecințe posibile:

● avort; ● nașterea unui copil mort; ● diabet gestațional ● hipertensiune arterială în timpul sarcinii; ● malformații congenitale;

9 Bulimia este tratabilă, dar simptomele se întorc adesea fără avertisment. Potrivit ANAD, doar 1 din 10 persoane caută tratament pentru tulburări de alimentație. Pentru cea mai bună șansă de recuperare, identificați indiciile de bază și semnele de avertizare. De exemplu, dacă depresia este declanșatorul dvs., urmați tratamente regulate de sănătate mintală. Căutarea unui tratament poate ajuta la prevenirea recidivei.