73 la sută dintre cei care au murit de Covid-19 erau obezi. Studiu

73 la sută dintre cei care au murit de Covid-19 erau obezi. StudiuObeziSursă foto: Arhivă EVZ

Un nou studiu ne arată că factorul greutate este la fel de important ca și vârsta.

Covid-19 obezi.

Americanii supraponderali sau obezi reprezintă peste 73% din cei care au murit din cauza virusului, arată noile date ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Oamenii care erau obezi reprezentau aproape jumătate din totalul deceselor în rândul pacienților spitalizați cu coronavirus. Noul raport vine cu date noi, care atestă legătura între obezitate și mortalitate.

Aceste cifre se aliniază la cifrele globale ale greutăților nesănătoase din SUA. Aproximativ 74% dintre americani sunt supraponderali, iar 43% sunt obezi. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că 90% din decesele globale la COVID-19 s-au produs în țări în care jumătate din populație este obeză. Un alt studiu a arătat că două treimi din spitalizările pentru coronavirus au fost atribuite uneia dintre cele patru afecțiuni, inclusiv obezitatea.

Oamenii obezi sunt acum eligibili pentru a primi vaccinuri COVID-19 în multe state din SUA în care accesul a fost extins pentru a permite persoanelor cu afecțiuni cronice să își facă vaccinurile. Dar datele din ce în ce mai mari sugerează că, dacă americanii ar avea diete și obiceiuri mai sănătoase, era posibil ca SUA să nu fi avut cel mai mare număr de morți COVID-19 din lume.

Peste 3 milioane de cazuri analizate

Raportul CDC a analizat datele a 3,24 milioane de americani care au intrat în spitale în perioada martie - decembrie 2020. Aproape 150.000 dintre ei - aproximativ 4,5 la sută - au dat rezultate pozitive pentru COVID-19. Aproximativ jumătate dintre acești pacienți (71.491) au trebuit să fie spitalizați și doar 35.000 au necesitat îngrijiri medicale. În total, 8.348 dintre cei care au fost spitalizați pentru COVID-19 au murit. Asta înseamnă că aproximativ 5,6% dintre persoanele care au testat pozitiv pentru virus au murit din cauza acestuia.

După cum s-a constatat în raportul OMS săptămâna trecută, obezitatea a fost al doilea cel mai semnificativ factor de predicție pentru cine ar fi spitalizat sau va muri de coronavirus, fiind depășit doar de factorul vârstă (+65 ani)

Aproape jumătate dintre cei care au murit de COVID-19 după ce au fost spitalizați pentru virus (49% au avut 75 de ani sau mai mult), nu au supraviețuit infecției. Oamenii care erau obezi reprezentau al doilea procent din decese, 46%.

Americanii obezi au fost de două ori mai predispuși să moară din cauza virusului decât persoanele cu alte comorbidități, care au reprezentat 23,4% din decesele provocate de coronavirus. Riscurile au fost ușor crescute pentru persoanele care erau supraponderale.

Ventilația mecanică, un alt factor de risc

Indiferent dacă au supraviețuit sau nu, persoanele cu obezitate morbidă aveau, de asemenea, un risc mult mai mare - de aproximativ două ori - de a fi ținute în viață de un ventilator mecanic.

Ventilația mecanică poate salva viața, dar șansele de supraviețuire scad odată ce un pacient cu COVID-19 va avea nevoie de acest tip de susținere a vieții. Ventilatoarele introduc propriile riscuri, inclusiv potențialul de afectare a creierului pentru cei care sunt asistați pe termen lung.

Știm acum că inflamația cauzată de sistemul imunitar este adesea cea care copleșește pacienții cu COVID-19 și îi ucide. A fi supraponderal sau obez înseamnă a exista la un nivel de bază mai mare al inflamației, astfel încât efectele virusului sunt agravate.

Potrivit studiului se crede, de asemenea, că obezitatea contribuie la creșterea ratelor de deces COVID-19 în rândul pacienților afro-americani și hispanici. Aproximativ 50% dintre adulții afro-americani și 45% dintre oamenii hispanici din SUA sunt obezi.

Covid-19 obezi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că descoperirea este un „apel de alarmă” pentru Occident, unde locurile de muncă sedentare și alimentele procesate înseamnă că supraponderalitatea a devenit norma pentru majoritatea adulților.

Raportul, care a comparat ratele de obezitate ale țărilor și numărul de decese Covid, a constatat că rata deceselor Covid a fost de 10 ori mai mare în țările în care 50% sau mai mult din populație este supraponderală. 2,2 milioane din 2,5 milioane de decese ale lumii s-au întâmplat până acum în țările cu aceste rate ridicate de obezitate.

"Creșterea greutății corporale este al doilea cel mai mare predictor al spitalizării și un risc ridicat de deces pentru persoanele care suferă de Covid-19", se spune în raport.

Numai vârsta înaintată depășește obezitatea ca factor de risc. Costurile economice fără precedent ale Covid-19 se datorează în mare măsură măsurilor luate pentru a evita spitalizarea excesivă și necesitatea tratamentului bolii.

Covid-19 obezi