Cinematografia de la Hollywood a avut o contribuție enormă în dezvoltarea industriei filmului. Începutul de secol 20 a însemnat atât epoca filmului mut cât și cea a cinematografiei clasice americane.
Secolul 20 a fost perioada marilor cinematografe urbane, cu peste 1.000 de locuri și orchestre care acompaniau imaginile în direct, într-un decor deosebit, italian, spaniol sau chiar baroc. Ele erau deținute chiar de studiourile de producție cinematografică și găzduiau de regulă premiere ale filmelor importante.
Cele mai iubite filme ale perioadei au fost cele cu Charlie Chaplin. El s-a născut la Londra în 1889. Rămas în America după cel de-al doilea tur pe care îl făcea acolo, Chaplin a lansat în scurt timp Vagabondul, personajul fără adăpost cu maniere rafinate, haine și distincția unui gentleman. El aborda în filme problemele oamenilor simpli și ale imigranților.
Cinci filme de neuitat cu Charlie Chaplin
Vagabondul, The Vagabond, este un film în care Chaplin a jucat rolul principal. Filmul a fost regizat si produs chiar de el. A fost vizionat pentru prima dată la 10 iulie 1916. Firul romantic și sentimental dar, în același timp, dramatic, care apare în acest film, mărturisește maturitatea atinsă de Chaplin. De asemenea, originalitatea și profunzimea psihologică a comediei sale au fost dincolo de standardul vremii. Totuși, rămâne un film comic.
Goana după aur este un alt film mut alb-negru de lung-metraj de comedie din 1925 scris, produs și regizat de Charlie Chaplin. În acest film, joacă rolul căutătorului singuratic de aur. Chaplin sfidează adversitățile frigului dur al nordului și întâlnește lumea aspră a căutătorilor de aur. În final, el reușește să se îmbogățească.
De asemenea, Luminile orașului, City Lights, este un film american mut alb-negru din 1931 de comedie romantică scris, produs și regizat de Charlie Chaplin. De asemenea, el interpretează și un rol principal. Filmul a apărut înainte de impunerea Codului Hays de producție a filmelor și prezintă aventurile micului vagabond Charlie care se îndrăgostește de o fată nevăzătoare. El începe o prietenie turbulentă cu un milionar alcoolic.
Primul lungmetraj al lui Chaplin
Piciul este o tragicomedie americană, un film mut realizat în 1921 de regizorul Charlie Chaplin. A avut premiera la 21 ianuarie 1921, fiind distribuit de First National. Este primul lungmetraj a lui Chaplin ca regizor, film în care este vorba despre un vagabond care găsește un copil, pe care îl crește. Din cauza împrejurărilor, între cei doi se realizează o strânsă legătură sufletească. Filmul face legătura între comedie și drama socială.
Un alt film în care Chaplin a jucat rolul principal este Dictatorul. Lansat pe marele ecran la data de 15 octombrie 1940, filmul este o satiră a lui Adolf Hitler și a nazismului. Filmul lui Chaplin este excepțional mai ales pentru acea perioadă, 1940, când Statele Unite ale Americii nu se aflau încă în război cu Germania nazistă. El este celebru atât datorită faptului că este primul film "vorbit" al lui Chaplin, cât și datorită succesului său comercial foarte mare, potrivit Gokid.ro.