În Republica Moldova, sărbătoarea de Bobotează, pe rit vechi, este așteptată de credincioșii care vor lua agheasmă. Sunt pregătite cantități impresionante de apă sfințită.
În Republica Moldova, ca de fiecare dată în ultimii zece ani, S. A. ,, Apă-Canal Chișinău” va livra de Bobotează, bisericilor din municipiul Chișinău. Este vorba despre peste 100.000 de litri de apă, care va fi pregătită pentru sfințire.
Boboteaza în Republica Moldova. Cum vor lua agheasmă credincioșii
Așadar, pe parcursul a două zile, pe 18-19 ianuarie curent, începând cu ora 09.00, Furnizorul de apă va livra circa 40 tone de apă parohiei ,,Sfinții Teodor și Teodora de la Sihla”, din strada Pușkin, și Parohiei cu hramul ,,Tuturor Sfinților români” din bd. Decebal, 93, care va fi depozitată într-un rezervor special amenajat, fiind ulterior sfințită și împărțită enoriașilor.
Între orele 9.00-17.00, câte 12 tone de apă vor fi livrate comunității religioase ,,Sf. Dimitrie cel Nou” din str. Pietrarilor, 2, bisericii ,,Tuturor Sfinților proslăviți pe meleagurile Moldovei” din strada Dimo, 6, dar și Mănăstirii ,,Sf. Andrei din or. Durlești din str. N. Dimo, 100.
Autocisternele cu apă vor fi amplasate în curțile bisericilor, iar după sfințire, fiecare credincios va putea să ia cantitatea necesară de apă sfințită, după cum anunță jurnaliștii de la unimedia.info.
Ce este sărbătoarea Bobotezei
Boboteaza reprezintă botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, ceremonie realizată de Sfântul Ioan Botezătorul. În această săptămână, preotul și dascălul au umblat cu Crucea în casele oamenilor. Locuințele au fost stropite cu apă sfințită și busuioc. În Ajun și în ziua de Bobotează, fiecare biserică oficializează o slujbă aparte, în cadrul căreia se sfințește aghiasma cea mare.
Cele 12 sărbători de iarnă, începute cu Nașterea Domului, ajung la final odată cu Boboteaza. An de an, creștinii ortodocși celebrează Boboteaza pe 6 ianuarie. Pentru această sărbătoare oamenii se pregătesc dinainte. Se aduce apă și se pune în vase mari, de lemn sau metal. Crucea de gheață este reprezentativă pentru sărbătoare, în jurul ei desfășurându-se întregul ritual.
În săptămâna dinaintea sărbătorii, preoții merg din casă în casă și sfințesc locuințele. Tradiția spune că, după ce trimisul lui Dumnezeu a părăsit casa, copiii sau un membru al familie trebuie să înconjoare locuința cu o lumânare aprinsă. Acest ritual ne protejează familia de necazuri în noul an. Lumânarea cu care s-a înconjurat locuința este bine să se păstreze în casă și să fie aprinsă în caz de pericole mari sau când familia trece printr-o situație mai dificilă