In Rusia au inceput, ieri, ceremoniile de comemorare a victimelor gulagului sovietic, odata cu implinirea a 70 de ani de la inceperea masivelor epurari staliniste din 1937.
Astazi, la Moscova va avea loc o ceremonie religioasa in memoria celor ucisi in campaniile de represalii.
La 5 august 1937, aminteste AFP, a intrat in vigoare „prikaz 00447”, directiva semnata de seful NKVD (viitorul KGB), Nikolai Ejov, prin care se ordona reprimarea „elementelor antisovietice si periculoase din punct de vedere social”.
Odata cu intrarea in vigoare a directivei a inceput si „Marea Teroare”, care poarta amprenta sefului Partidului Comunist de la acea vreme, Iosif Visarionovici Stalin.
La 70 de ani dupa debutul represiunilor de masa ordonate de acesta, rusii si-au amintit de cei care au cazut victime regimului dictatorial. Ceremonii religioase si laice au avut loc in Padurea Karelia (nord-vest) si in zona Sandormoh, unde aproximativ 7.000 de persoane au fost executate si aruncate in gropi comune.
La manifestari au luat parte circa 500 de persoane - apropiati ai victimelor, preoti si reprezentanti ai autoritatilor locale. „Nu putem uita ca aceste atrocitati s-au intamplat. Daca uitam, raul va naste rau”, a declarat Lisa Delibach, a carei mama a fost executata si inmormantata intr-o groapa comuna de la Sandormoh.
Atrocitati uitate sub regimul Putin La Sankt Petersburg, in memoria victimelor, a fost organizat un mars pana la centrul de detentie Kresty, iar la monumentul ridicat in memoria acestora au fost depuse flori.
„Noul regim vrea sa vorbeasca de eroi, nu de victime. Prefera sa-si aminteasca de victoria din cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Tatiana Voronina, cercetator la asociatia pentru apararea drepturilor omului Memorial, care organizeaza anual ceremonii in memoria victimelor gulagului.
De altfel, membrii asociatiei sustin ca, daca in anii ‘80 se faceau foarte multe cercetari cu privire la perioada „Marii Terori”, accesul la arhive este tot mai dificil de cand Vladimir Putin a preluat fotoliul prezidential.
Incepand cu toamna lui 1936, pana in toamna lui 1938, cel putin 1,4 milioane de persoane au fost aruncate in inchisoare. Peste 630.000 au fost executate.
Totusi, perioada cea mai sangeroasa a campaniei de epurare a venit dupa intrarea in vigoare a directivei „prikaz 00447”. Aceasta a fost trimisa reprezentantilor politiei secrete din toate regiunile si republicile, cerandu-le ca in perioada 5 august-9 noiembrie 1937 sa conduca represaliile impotriva „elementelor antisovietice”.