NU îți vine să CREZI! 633 eroi români înhumați creștinește în Rusia
- Cristian Tănase
- 26 octombrie 2018, 13:44
De Ziua Armatei Române, după 70 de ani, au fost înhumate osemitele a 633 de eroi români, căzuți pe câmpul de luptă în bătălia de la Stalingrad – Cotul Donului – Stepa Calmucă din Rusia. Aici și-au pierdut viața 110.000 de militari ai Armatei Regale Române.
Acești 633 de militari au fost înhumați la Cimitirul românesc de la Rossoșca – Volograd, în prezența ambasadorului României în Rusia, Vasile Soare. Din 2015 până în prezent, au când au fost reînhumați 1.011 soldați la inițiativa Ambasadei României de la Moscova și a Ministerului Apărării Naționale. La ceremonia religioasă de la Cimitirul românesc de la Rossoșca, pe lângă Ambasadorul României, un preot militar, membrii de la Consulatul General la Rostov pe Don, dar și reprezenanți ai Ministerului Apărării Naționale.
Ambasadorul României a evocat importanța existenței acestui cimitir românesc lângă fostul Stalingrad, punând accentul pe faptul că toți soldații căzuți atunci au dreptul la memorie, indiferent de naționalitate, și este de datoria urmașilor celor ce au pierit departe de țară, casă și cei dragi să le păstrăm memoria.
”Ca și anul trecut, am avut totuși un gust amar să văd că autoritățile ruse din Volgograd nu au dorit să fie alături de noi nici la aceasta ceremonie cu profund caracter uman, creștin...și iarași mi-am amintit cum autoritățile din România participă fără rezerve la manifestările organizate de Ambasada Rusiei în același scop pe teritoriul țării noastre. Nu e normal ca la 70 de ani de la Război să privim lucrurile în aceeași nota de confruntare... Dumnezeu sa ii odihnească pe ostașii români morți pentru Țară, iar pe noi să ne învrednicească să facem ce trebuie, să le recuperam identitatea și să-i pomenim cum se cuvine, după tradiție. Suntem alături de urmașii lor, pe care îi asigurăm că vom continua demersurile de identificare și punere la loc de cinste a bravilor soldați români morți pe Frontul de Est”, a declarat ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare.