1. E bine să aveţi mintea limpede înainte de somn, aşa că stabiliţi o perioadă în care să "stingeţi" toate grijile. Ora de dinainte de culcare e bine să fie una relaxantă în care să faceţi doar acţiuni care vă calmează: meditaţi, ascultaţi muzică sau faceţi o baie.
2. Fără animale de companie în pat. Veţi fi treziţi noaptea când acestea se foiesc. În plus, patrupedele pot aduce microbi ce pot declanşa alergii.
3. Limitaţi lichidele, beţi rar alcool. Cu două ore înainte de culcare e de dorit să nu mai consumaţi multe lichide. În acest mod evitaţi nopţile în care vă treziţi pentru a vă duce la baie, moment după care uneori e greu să mai adormiţi. Deşi are un efect de moleşeală care vă ajută să adormiţi, consumul regulat de alcool poate aduce nopţi albe, cauzând treziri bruşte şi un somn puţin odihnitor.
Mai degrabă beţi o cană cu lapte călduţ înainte de culcare. Nu în ultimul rând, evitaţi mâncărurile grele şi mesele îmbelşugate servite târziu în noapte: veţi avea un somn agitat sau mai puţin profund.
Şi adulţii se tem de întuneric!
În mod surprinzător, insomnia în cazul multor adulţi poate fi cauzată de frică, arată un studiu recent făcut de Ryerson University din Canada. "În timpul testelor făcute în laborator, am observat că cei care suferă de insomnii clipesc mai frecvent ca răspuns la zgomotele neaşteapte", a explicat Colleen Carney, profesor asociat de psihologie.
De regulă, insomniaticii au multe temeri şi preocupări de care nu sunt conştienţi, mai spun medicii.
4. CURĂŢAŢI FRECVENT SALTEAUA
Strănutul, mâncărimile de piele şi orice formă de alergie poate duce la fragmentarea somnului, iar pentru toate astea şi salteaua poate fi de vină.

Din acest motiv e recomandat să o aerisiţi şi s-o curăţaţi din când în când. Folosiţi prelate de plastic pentru protecţia saltelei de microbi ce sunt greu de scos.
5. PATUL, DOAR PENTRU SOMN ŞI SEX
Când vă aşezaţi în pat trebuie să faceţi ori sex, ori să dormiţi. Nu este recomandat să răsfoiţi cărţi, să mâncaţi, să vorbiţi la telefon sau să vă uitaţi la televizor.

Insomnia este întreţinută de orice detaliu perturbator, cum ar fi cea de la LED-ul unui celular sau orice alt dispozitiv electronic din cameră. Opriţi-le pe toate.
6. PERNA ANTI-DURERI DE SPATE
Durerile de spate a – fec tează profunzimea somnului. O soluţie e să aşezaţi o pernă între picioare pentru o mai bună aliniere cu şoldurilor şi pentru a reduce presiunea resimţită de spate.

Dacă vă treziţi obosiţi, de vină poate fi şi perna pe care dormiţi: cea ideală are dimensiuni medii (susţine capul într-o poziţie comodă).
Citiţi şi:

  • Sfaturi pentru alungarea stării de oboseală de după-amiază
  • Pregăteşte-te inteligent pentru examene
  • Dovedit ştiinţific: cele mai bune ALIMENTE ANTISTRES