6 mai, ziua în care s-a produs o catastrofă istorică. Misterul Hindenburg, rezolvat după 76 de ani. VIDEO

6 mai, ziua în care s-a produs o catastrofă istorică. Misterul Hindenburg, rezolvat după 76 de ani. VIDEO

Misterul dezastrului de la Hindenburg a fost în sfârșit rezolvat la 76 de ani de la incidentul care a marcat practic încheierea epocii zepelinelor.

6 mai, ziua în care s-a produs catastrofă istorică. Misterul Hindenburg, rezolvat după 76 de ani. Cauza accidentului care a adus pe 6 mai, 1937 la moartea a 35 din cei 100 de pasageri şi membri ai echipajului aflați la bord a fost electricitatea statică, a dezvaluit o echipa de experţi care a investigat din nou cazul. Catastrofa a dus la moartea a 35 de pasageri din cei 100 aflaţi la bord şi a unei persoane aflate la sol, ceea ce a scăzut încrederea oamenilor în dirijabile folosite ca mijloc de deplasare. După catastrofă, utilizarea aeronavelor alimentate cu hidrogen a fost interzisă. La 76 de ani de la tragedia care a marcat încheierea epocii zepelinelor, experţii au determinat cauza accidentului: electricitatea statică. Dirijabilul s-a încărcat cu energie statică în urma furtunii electrice, iar un fir stricat sau o perforare a tubului de gaz a dus la scurgerea hidrogenului în canalele de ventilaţie. Focul ar fi izbucnit pe aripa navei, iar hidrogenul care se scurgea a luat foc.

Dirijabilul purta numele fostului lider german Paul von Hindenburg

 

Atunci cand membrii echipajului de la sol au alergat dupa corzile de aterizare au legat direct la pamant dirijabilul cauzand o scanteie. Se crede ca focul a izbucnit in coada dirijabilului iar scurgerile de hidrogen ar fi amplificat scanteile provocate de descarcarile de energie statica.

Jem Stansfield, un inginer britanic in aeronautica si echipa sa de cercetatori din San Antonio, Texas au incendiat modele mai mici, de 24 de metri, pentru a afla cauza reala a celebrului dezastru. Scopul lor a fost acela de a desfiinta teorii senzationaliste ca cea a unui atac terorist sau cea care sustine ca dirijabilul a luat foc din cauza compozitiei chimice a vopselei in care a fost invelit.

Ce teorii există legate de Hindenburg

S-au numarat si teorii ale conspiratiei ce au pus accidentul pe seama unui sabotaj. Capitanul dirijabilului Max Pruss, scapat cu viata din incendiu, in ciuda unor arsuri grave, a declarat ca era imposibil ca dirijabilul, aproape static, sa ia foc din senin. S-a spus chiar ca insusi Adolf Hitler ar fi comandat accidentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dirijabilul, lung de 245 de metri, a luat foc atunci cand se pregatea de aterizare in New Jersey. In investigatiile initiale, cercetatorii nu s-au pus de acord asupra cauzelor scurgerii de gaze sau a declansarii scanteii care a dus la incendiu scrie dailymail.