6.400 de obiecte de artă, furate în Europa. Ce rol au jucat românii

Muzeu. Sursa foto Pixabay

Europa. Peste 6.400 de obiecte de artă au fost recuperate în cadrul unei operaţiuni anuale susţinute de Interpol şi Europol în peste 20 de ţări europene. Peste 85 de persoane ar fi fost implicate în acest jaf. Ele au fost arestate.

Peste 6.400 de obiecte de artă au fost recuperate

Autoritățile au făcut „câteva mii de controale” în aeroporturi, porturi, puncte de trecere a frontierei, case de licitaţii, muzee şi reşedinţe private, dar şi pe internet, a anunțat Interpol. Autorităţile spaniole, în colaborare cu cele ucrainene, au confiscat 11 obiecte din aur cu o valoare estimată la 60 de milioane de euro. Acestea au fost furate din Ucraina şi transportate în Spania în cadrul unei operaţiuni de contrabandă cu artefacte scitice.

Muzeu. Sursa foto Pixabay

Din Cehia, poliţia a recuperat o statuie a Sfântului Bartolomeu datând de la mijlocul secolului al XVII-lea, care fusese furată în 1994 dintr-o capelă din Římov. Și autoritățile din Franța au confiscat o pictură a artistului vietnamez Mai Thu exportată ilegal, care fusese evaluată la aproape 170.000 de euro.

Țările care au participat la această operațiunie

Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Muntenegru, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Serbia, Suedia, Ucraina şi Regatul Unit au participat la această operațiune, potrivit agerpress.

Poliție. Sursa foto: Piotr/ Pixabay

Peste 890 de obiecte de artă dispărute din România

Pe site-ul Poliției Române au fost anunțate și expuse 890 de obiecte, în marea majoritate picturi, statuete sau vechi cărți bisericești vechi, dispărute de mai bine de zece ani. Încă 425 de bunuri culturale mobile distruse, furate, dispărute sau exportate ilegal sunt înregistrate și la Institutul Național al Patrimoniului.

Printre picturile furate se numără ”Moș din Brebu” (Luchian Ștefan), furat pe 14 octombrie 2022, ”Bujorel” (Nicolae Grigorescu), pe 16 decembrie 2021, în acceași zi cu „Narcise și lalele” (Theodor Pallady) etc. Portretul Doamnei Obedenaru, realizat de artistul Daniel Rosenthal și un portret de femeie realizat în 1855 au fost furate din casa unor români.