Dupa 56 de ani, "glasul" rotilor de tren va rasuna din nou pe calea ferata ce uneste cele doua Coree, eveniment vazut drept un pas important pe drumul reconcilierii intre aceste tari aflate, din punct de vedere tehnic, inca in razboi.
Doua trenuri, cu cate cinci vagoane fiecare, vor porni simultan, unul din nord si celalalt din sud, si vor strabate circa 25 de kilometri pana la punctul de trecere a frontierei, continuandu-si drumul inca putin pe teritoriul celeilalte tari.
Fiecare tren va transporta 150 de persoane, oameni politici, celebritati, precum si un conductor care s-a aflat la bordul ultimului tren ce a traversat granita, in 1951, in toiul razboiului ce a dus la divizarea peninsulei coreene.
Autoritatile sud-coreene, care se tem ca unificarea propriu-zisa ar costa sute de miliarde de dolari, au cautat sa demareze proiecte care sa duca la o apropiere graduala intre cele doua tari. Aceasta simbolica trecere a celei mai militarizate frontiere din lume trebuia sa aiba loc anul trecut, insa Phenianul a anulat evenimentul in ultimul moment.
Pentru a convinge guvernul comunist nord-coreean sa permita totusi aceasta traversare a granitei, guvernul de la Seul a oferit un ajutor de 80 de milioane de dolari. De asemenea, sud-coreenii au construit si gari in apropierea granitei in asteptarea momentului cand traficul feroviar va fi reluat cu adevarat intre cele doua tari.