5 situații în care histerectomia devine necesară

5 situații în care histerectomia devine necesară

Histerectomia reprezintă o intervenție chirurgicală prin care este scos uterul. În funcție de motivul pentru care este necesară o histerectomie, pot fi scoase și alte organe și țesuturi învecinate. Mai exact, este vorba despre trompele uterine și de ovare ori noduli limfatici.

Este important de avut în vedere faptul că, după o histerectomie, nu mai poți să rămâi însărcinată și nu vei mai avea ciclu menstrual. Există mai multe afecțiuni care se tratează prin histerectomie. Citește în continuare ca să afli mai multe despre situațiile în care aceasta devine necesară.

Fibroame uterine

Fibroamele uterine reprezintă tumori benigne, adică necanceroase, care se dezvoltă la nivelul uterului. Acestea sunt destul de frecvente în rândul femeilor și reprezintă unul dintre motivele principale pentru o histerectomie. Fibroamele uterine produc simptome precum sângerări abundente, senzație de presiune pelvină și dureri, balonare, constipație sau urinare frecventă.

Uneori, fibroamele uterine pot afecta și fertilitatea. Inițial, tratamentul pentru fibroame uterine poate consta în administrarea de contraceptive sau alte metode neinvazive de tratament. Dacă acestea nu dau rezultate, atunci se va apela la histerectomie.

Cancer

Histerectomia este recomandată uneori în cazul unor tipuri de cancer. Este vorba de cancer ovarian, de col uterin, de endometru sau de uter. Tipul de histerectomie depinde de tipul de cancer și de cât de mult s-a extins. Uneori, îndepărtarea uterului poate să ajute mai mult la diagnosticarea cancerului, spre deosebire de o biopsie.

In cazul în care prezinți simptome de cancer ovarian, poate fi necesară și scoaterea trompelor uterine și a ovarelor, precum și a nodulilor limfatici. De asemenea, dacă prezinți simptome de cancer de col uterin, va fi necesară scoaterea uterului și a colului uterin. Mai ales dacă aceste două tipuri de cancer au devenit invazive.

Endometrioza

Endometrioza reprezintă o afecțiune care produce simptome precum durere intensă și menstruatii neregulate. Endometrioza apare atunci când țesutul care înconjoară uterul începe să crească în exteriorul acestuia. Uneori, poate duce și la infertilitate.

La fel ca în cazul fibroamelor uterine, inițial medicul va opta pentru un tratament neinvaziv, precum terapie hormonală. Ulterior, se poate apela la îndepărtarea țesutului endometrial. Histerectomia este necesară în situații grave sau când alte forme de tratament nu au dat rezultate. Trebuie avut în vedere că, uneori, endometrioza poate să reapară, chiar și după o histerectomie.

Adenomioza

Adenomioza apare atunci când țesutul care înconjoară uterul începe să crească în mușchii uterului. Drept urmare, pereții uterului încep să se îngroașe. Simptomele asociate adenomiozei includ sângerări abundente, dureri în timpul menstruației sau în timpul actului sexual.

Dacă simptomele sunt severe, atunci este nevoie de tratament medicamentos sau terapie hormonală. În cazul în care tratamentul nu este eficient, atunci se va apela la o histerectomie. Sunt situații în care adenomioza dispare odată cu instalarea menopauzei.

 

Hiperplazia

Hiperplazia reprezintă o creștere în volum a țesutului uterin. Ceea ce înseamnă că pereții uterului devin foarte groși și produc simptome precum sângerări abundente și menstruație neregulată. Hiperplazia poate fi cauzată de un nivel ridicat de estrogen.

Este important de menționat faptul că, uneori, hiperplazia poate duce la apariția cancerului. Tratamentul inițial constă în terapie hormonală. Histerectomia este necesară atunci când simptomele sunt severe sau dacă există suspiciunea că celulele pot să devină canceroase.

În concluzie, histerectomia reprezintă o intervenție chirurgicală necesară în unele situații. Fibroamele uterine, unele cancere ginecologice, adenomioza, hiperplazia și endometrioza pot fi tratate cu ajutorul histerectomiei. Vorbește întotdeauna cu medicul despre beneficiile unei histerectomii și despre efectele secundare ale acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News