5 Orașe de Poveste din Slovenia Care Merită Vizitate în 2023

5 Orașe de Poveste din Slovenia Care Merită Vizitate în 2023

Când vizitezi Slovenia, vei vedea că o mare parte din ea este o zonă montană verde, sălbatică, cu văi, păduri și râuri. Natura este de-a dreptul ruptă din rai! Cu toate acestea, există numeroase orașe de poveste în Slovenia.

Ljubljana și Bled, de exemplu, sunt orașe înconjurate de lacuri și păduri, dezvăluind misterele clădirilor medievale și renascentiste.

Haideți să aruncăm o privire la 5 orașe de poveste din Slovenia! Dar mai întâi, dă-mi voie să-ți dau un hint. Dacă plănuiești o călătorie cu mașina până în Slovenia, atunci trebuie să știi care sunt documentele necesare pentru mașinile românești și nu numai. Trebuie neapărat să deții vigneta pentru Slovenia. Vestea bună e că poți achiziționa vigneta electronică pentru Slovenia, simplu și rapid, de pe site-uri oficiale. Vigneta online pentru Slovenia este valabilă imediat, fiindu-ți trimisă direct prin e-mail. Astfel, nu mai este nevoie să lipești dovada pe parbriz, statul la cozi fiind complet înlăturat.

Să punem în paranteză sfatul cu vigneta electronică pentru Slovenia și să revenim la orașele unice din Slovenia.

Ne puteți urmări și pe Google News

1) Ljubljana

S-ar putea să ai sentimentul că Ljubljana este un loc mitic atunci când te plimbi prin acest oraș cochet și observi nenumăratele statui cu dragoni care împânzesc străzile. Potrivit legendei, Iason și Argonauții au ucis un monstru similar în Ljubljana în vremurile de demult.

Pe lângă statuile cu dragon, orașul este marcat de o arhitectură superbă care datează din perioada barocă, relevând sculpturi și opere de artă unice. Orașul este cunoscut și pentru micile sale piețe care mărginesc Orașul Vechi. Deasupra orașului veghează Castelul Ljubljana, care oferă o priveliște spectaculoasă.

2) Bovec 

Bovec se află în regiunea Văii Soča, unul dintre principalele locuri de luptă din timpul Primului Război Mondial. Orașul este învăluit de o aură istorică; mai multe muzee și trasee istorice aflându-se în Bovec și în împrejurimi, cum ar fi fortul Kluže, care este chiar la periferia acestuia.

Bovec găzduiește cea mai înaltă stațiune de schi din Slovenia, aflată la aproximativ 2300 de metri deasupra nivelului mării, care este conectată la o stațiune de schi de la granița cu Italia. Atât căutătorii de senzații tari, cât și istoricii vor găsi în Bovec o aventură pe măsură.

3) Koper

Koper este cel mai mare oraș de coastă din Slovenia, în apropiere de granița cu Italia, cu o influență italiană predominantă. Apropierea sa de Italia face ca indicatoarele stradale să fie atât în slovenă, cât și în italiană, iar arhitectura amintește de străzile fermecătoare ale Veneției.

Arhitectura magistrală din orașul vechi este bijuteria acestui oraș-port și nu ai cum să părăsești Koper fără să vizitezi piața Titov trg și Palatul Pretorian. Aceste locuri situate în centru servesc drept simboluri ale istoriei orașului Koper și sunt exemple de primă mână ale influențelor arhitecturale venețiene din secolul al XV-lea în Slovenia. Koper are, de asemenea, o varietate de restaurante tipice și o plajă mediteraneeană uimitoare la marginea orașului vechi.

4) Piran

Piran este un oraș medieval pitoresc, așezat pe malul Mării Mediterane. Are multe de oferit pentru un oraș atât de mic, în special când vine vorba de istorie, cultură și muzee.

De la teatrul Tartini, inspirat de compozitorul și violonistul autohton Giuseppe Tartini, până la galeriile de coastă unice, Piran satisface curiozitatea artiștilor de pretutindeni. Totodată, străzile înguste sunt ca pictate, iar priveliștea soarelui surprins pe coastă te duce departe de cotidian.

5) Bled 

Acest orășel de pe malul lacului este presărat cu trasee de ciclism care îți taie răsuflarea la propriu. Situat la poalele Alpilor Iulieni, de-a lungul lacului Bled, poți găsi o multitudine de activități în aer liber la care să iei parte.

În timpul verii, te poți bucura de canotaj pe malul lacului spre insula din centru, unde se află biserica barocă a Adormirii Maicii Domnului. Iarna, lacul îngheață și devine un loc perfect pentru patinaj.

Bled este, fără îndoială, o nestemată a Sloveniei, frumusețea sa naturală fiind remarcabilă.

Pe scurt 

Slovenia este o țară cu o frumusețe naturală aparte, de la plaje cu pietricele la munți cu vârfuri înzăpezite. Orice iubitor de aventură și de activități în aer liber va găsi în Slovenia un loc perfect pentru schi, drumeții, înot și multe altele.

Înfrățită cu Marea Adriatică, Italia, Croația, Austria și Ungaria, în Slovenia predomină mai multe influențe culturale și istorice, ceea ce face din această țară un creuzet cu orașe istorice vechi și sate fermecătoare.