Se sinucid doar persoanele cu boli mintale! 5 mituri despre SINUCIDERE și SEMNELE care o trădează
- Iulia Marin
- 27 septembrie 2014, 15:52
Peste 800.000 de oameni se sinucid în fiecare an, adică o persoană la fiecare 40 de secunde. Însă aceste decese se pot preveni. Organizația Mondială a Sănătații a lansat recent un raport despre prevenirea sinuciderilor, care include date ce pot duce la reducerea numărului de sinucideri.
Mit: Dacă o persoană are tendințe de sinucidere, așa va rămâne
Adevăr: Riscul de sinucidere este adesea unul pe termen scurt și se referă la o situație specifică. Chiar dacă gândurile sinucigașe se pot întoarce, nu sunt permanente iar o persoană cu tendințe sinucigașe poate avea o viață lungă.
Mit: Numai persoanele cu boli mentale se sinucid Adevăr: Comportamentul sinucigaș indică o nefericire adâncă, dar nu neapărat o boală mintală. Multe persoane care suferă de boli mintale nu au tendințe sinucigașe și nu toate persoanele care se sinucid au o boală mintală.
Mit: Cele mai multe sinucideri sunt bruște, fără avertisment
Adevăr: Majoritatea sinuciderilor sunt precedate de semne de alarmă, ori comportamentele, ori verbale. Desigur că sunt și cazuri când sinuciderile apar fără avertisment. Dar este important să știm semnele de alarmă și să le luăm în seamă.
Mit: Cineva care are tendințe sinucigașe este decis să moară. Din contră, oamenii sinucigași sunt ambivalenți când vine vorba despre viață și moarte. Unii pot acționa impulsiv bând pesticide, de exemplu, și mor câteva zile mai târziu, deși și-ar dori să trăiască. Suportul emoțional oferit la momentul potrivit poate preveni sinuciderea.
Mit: Oamenii care vorbesc despre sinucidere nu vor să o facă de fapt. Acești oameni ar putea căuta de fapt ajutor și suport. Un număr mare de persoane care se gânsesc la sinucidere suferă de anxietate, depresie, lipsă de speranță și cred că nu au nicio șansă.
Tristețe, probleme cu somnul, dificultăți de concentrare
Peste 90 la sută dintre persoanele care se sinucid suferă de depresie sau au o altă afecțiune mentală ce poate fi diagnosticată. De aceea, cunoașterea anumit manifestări sunt foarte importante. Semnele de avertizare în cazul sinuciderii sau gândurilor suicidare includ: - Discuţiile și gândurile persistente despre moarte - Depresie: tristețe, lipsa interesului, probleme cu somnul sau cu mâncarea - Pierderea interesului față de lucruri de care era pasionat - Vizitarea sau sunarea cunoscuților pentru a-și lua rămas bun - Afirmaţii precum “nu voi mai fi o problemă mult timp” - Retragerea din viaţa socială şi dorinţa de a fi lăsat singur; - Neglijarea aspectului personal; - Dificultăţi de concentrare; - Schimbările de dispoziţie, ca de exemplu euforie într-o zi şi puternic descurajat în ziua următoare.