5 ingrediente active anti-îmbătrânire care nu trebuie să-ți lipsească din rutina de îngrijire zilnică

5 ingrediente active anti-îmbătrânire care nu trebuie să-ți lipsească din rutina de îngrijire zilnică

Îmbătrânirea este un fenomen biologic normal și mulți dintre noi ne dorim să încetinim acest proces și să ne menținem cât mai mult timp pielea tânără și strălucitoare. Vestea bună este că există o serie de ingrediente active care chiar sunt eficiente, iar acest lucru a fost demonstrat din plin de-a lungul anilor de numeroase studii. Află în cele ce urmează care sunt acestea și cum le poți integra în rutina de îngrijire zilnică.

Retinolul

Retinolul este o formă a vitaminei A inclusă frecvent în formulele a numeroase serumuri și creme antirid eficiente. Retinolul poate contribui la reducerea aspectului liniilor fine și ridurilor pentru că promovează producția de colagen, susținând astfel elasticitatea pielii. În plus, încurajează regenerarea celulelor, ceea ce face ca pielea să capete un aspect mai neted și întinerit.

Utilizarea regulată a retinolului poate contribui la îmbunătățirea texturii pielii și la uniformizarea nuanței acesteia, deci este util pentru atenuarea petelor pigmentare, care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Atunci când incluzi retinolul în rutina de îngrijire a pielii, este foarte important să folosești un produs de protecție solară, deoarece acesta poate face pielea mai sensibilă la radiațiile UV. Începe cu o concentrație mai mică, pentru a permite tenului să se adapteze și alege formule stabilizate, pentru a reduce iritațiile.

Peptidele

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi care formează proteinele, fundamentale pentru structura și funcționarea celulelor din corp, inclusiv de la nivelul pielii. Printre altele, peptidele stimulează producția de colagen, proteina care oferă suport structural pielii și al cărei nivel, odată cu înaintarea în vârstă, scade în organism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin stimularea producției de colagen, peptidele contribuie la menținerea fermității și elasticității pielii și la prevenirea formării ridurilor și a liniilor fine, dar și la ameliorarea aspectului acestora. Peptidele se găsesc frecvent în serumuri, creme și alte produse de îngrijire pentru diferite tipuri de ten. Caută produse care conțin o varietate de peptide, pentru o acțiune sinergică, și integrează-le în rutina de îngrijire de dimineața și seara, pentru rezultate optime.

Acidul hialuronic

Un compus activ care se gasește creme de ochi și pentru ten, precum și în serumuri, acidul hialuronic are ca principal avantaj faptul că reține apa, asigurând o hidratare optimă. De altfel, trebuie să știi că una dintre caracteristicile principale ale acidului hialuronic este capacitatea sa de a reține și păstra apa până la de o mie de ori greutatea sa.

Prin menținerea hidratării pielii, acidul hialuronic contribuie creșterea elasticității și fermității acesteia. În plus, prin atragerea și reținerea apei, ajută la umplerea pielii și reduce astfel aspectul liniilor fine și al ridurilor. Acidul hialuronic este, în general, bine tolerat de majoritatea tipurilor de ten, inclusiv de cel sensibil și cel gras, și poate să fie folosit în combinație cu alte ingrediente de îngrijire, de exemplu, peptidele și antioxidanții.

Antioxidanții

Aceștia au rolul de a proteja pielea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, generați, de exemplu, de expunerea la soare, poluare, o alimentație nesănătoasă și stresul cronic. Prin acțiunea de combatere a efectelor stresului oxidativ, antioxidanții pot preveni îmbătrânirea prematură a pielii și să îi confere acesteia un aspect sănătos și strălucitor. Include în rutina de îngrijire zilnică o varietate de antioxidanți, precum vitaminele C, E, dar și cei din ceaiul verde și extractul de semințe de struguri. Vitamina C este, de altfel, o vedetă în rândul antioxidanților.

Nu numai că protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi, dar poate ajuta la reducerea petelor pigmentare, uniformizând tenul, și stimulează producția de colagen, pentru mai multă fermitate. Folosește antioxidanții în rutina de îngrijire de dimineață, pentru ca pielea să fie protejată întreaga zi. Pentru o absorbție maximă, combină cremele de față cu serumurile, care conțin o concentrație mai mare de antioxidanți.

Acidul glicolic

Acidul glicolic face parte din grupul alfa hidroxi acizilor (AHA) și este un produs popular în rutina de îngrijire antirid. Principala lui proprietate este de a exfolia delicat tenul. Prin eliminarea celulelor moarte ale pielii, este stimulată producerea unora noi. Acest proces face ca pielea să devină mai netedă și mai luminoasă. De asemenea, acidul glicolic poate stimula producția de colagen, sporind fermitatea pielii, dar este util și pentru ameliorarea petelor pigmentare și pentru a da tenului un aspect mai uniform.

Datorită acestor proprietăți ale sale, acidul glicolic este inclus frecvent în produsele de îngrijire anti-îmbătrânire. Pe de altă parte, folosirea produselor care conțin acid glicolic poate crește sensibilitatea pielii la lumina solară. Este, deci, important să folosești o cremă de protecție solară atunci când îl introduci în rutina de îngrijire a pielii. Este, de asemena, recomandat să efectuezi un test cutanat înainte de a utiliza produse care conțin acid glicolic, mai ales dacă ai o pielea sensibilă. Similar retinolului, acidul glicolic trebuie introdus treptat în rutina de îngrijire, pentru a da tenului timp să se obișnuiască.

Prin includerea acestor ingrediente active în rutina de îngrijire, îți poți crea un plan personalizat pentru a preveni apariția sau a ameliora aspectul semnelor de îmbătrânire. Alege întotdeauna produse potrivite tipului tău de ten și bucură-te de beneficiile pe care acestea ți le oferă, respectiv o piele luminoasă și cu aspect întinerit cât mai mult timp.