Absolvenţii de liceu care dau admitere în această vară vor să se facă antreprenori, economişti, jurnalişti, şi mai puţin ingineri.
Ştiinţele Economice, Studiile Europene, Relaţiile Internaţ ionale şi Ştiinţele Comunicării rămân, ca şi în 2007, vedetele admiterii la facultate. Cu toate că în Bucureşti şi în marile oraşe se simte în continuare nevoia de economişti buni, în ceea ce priveşte specialiştii în comunicare, reprezentanţii firmelor de recrutare sunt de părere că nu vor mai avea atât de multe joburi disponibile.
În acelaşi timp, universităţile nu reuşesc să atragă candidaţi la Ştiinţele Exacte, iar la Inginerie, unde salariile la absolvire ajung şi la 1.000 de euro, cu greu se ocupă locurile fără taxă. Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi-a prelungit perioada de înscrieri până pe 26 iulie, iar la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi, la Facultatea de Matematică sunt 130 de candidaţi pe 142 de locuri, şi la Fizică - 67 de tineri pe 128 de locuri fără taxă. Se cere Comunicarea la Timişoara La Universitatea din Bucureşti, pentru cele 4.343 de locuri subvenţionate de la buget au optat 24.957 de candidaţi, adică o medie de 5,74 candidaţi pe loc. Ca şi în 2007, tinerii au ales Facultatea de Administraţie şi Afaceri, unde sunt 29,5 candidaţi pe loc. Mai mult, la specializarea Administrarea Afacerilor sunt 3.264 de opţiuni pe 73 de locuri, adică 44,7 candidaţi pe loc. Şi la specializarea Geografia Turismului, din cadrul Facultăţii de Geografie, este o concurenţă de 19,7, iar la Comunicare şi relaţii publice, de 9,18 candidaţi pe loc. Examenele la UB încep astăzi.
La Universitatea de Vest din Timişoara, la cele 10 facultăţi care organizează admitere în această vară s-au înscris 11.527 de candidaţi, după cum a precizat rectorul Ioan Talpoş. Cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, unde la cele şase specializă ri pentru care au fost alocate 215 locuri s-au înscris 4.179 de candidaţi. Şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt 3.192 de tineri care se bat pe 500 de locuri fără taxă. Concurenţă este şi la Facultatea de Litere, unde sunt 3,31 candidaţi pe un loc. Specialişti în Marketing şi Bănci Viitorii economişti au susţinut ieri primele examene, în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. La Facultatea de Administrarea Afacerilor (spre deosebire de instituţia similară din cadrul Universităţii Bucureşti) sunt numai 3,31 candidaţi pe loc, din cauza faptului că studiile se fac aici într-o limbă străină. Concurenţă mai ridicată este la Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, unde sunt 5,8 candidaţi pe loc, sau 10,2, dacă se ia în calcul numărul total de opţiuni - în condiţiile în care universitatea permite înscrierea unui candidat la mai multe facultăţi.
Şi la Marketing sunt 17,4 candidaţi pe un loc fără taxă. La universitatea ieşeană „Al.I. Cuza“, Facultatea de Drept are parte de o concurenţă ridicată, mai exact de 8,05 candidaţi pe un loc. EVZ TE AJUTĂ SĂ ÎŢI GĂSEŞTI FACULTATEA COMUNICARE
Joburile în PR - puţine, dar bune
Deşi mulţi îşi doresc să lucreze în marketing sau PR, joburile disponibile nu sunt chiar atât de multe sau presupun activităţi combinate cu sarcini din domenii adiacente (mai ales cele din administrativ ori vânzări). Şi în resurse umane sunt multe persoane interesate să-şi înceapă cariera, însă slujbele disponibile pe piaţă sunt mai mult orientate către domeniul administrativeconomic (inspector de resurse umane, recrutor junior, referent). „La nivel de management, lucrurile sunt cu totul diferite: cererea de oameni competenţi depăşeşte oferta“, consideră Alina Botezatu, specialist în resurse umane.
Tinerii care termină facultăţile de comunicare se pot angaja în domenii precum PR, comunicare şi publicitate, însă pot avea o carieră de succes şi în vânzări, resurse umane sau jurnalism. Ei pot ocupa în PR şi comunicare, la început de carieră, posturi de PR asistent şi apoi să avanseze ca PR specialist. „Însă e bine de ştiut că promovarea nu vine de la sine. Contează foarte mult felul în care îţi faci jobul“, spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră. În aceste domenii, un tânăr absolvent câştigă între 400 şi 500 de euro pe lună. (Felicia Niculae)
ECONOMIE Intri greu, dar avansezi rapid
Mulţi dintre tinerii absolvenţi ai facultăţilor cu profil economic visează să lucreze într-o bancă. Datorită dezvoltării reţelelor băncilor din ultimii ani, au apărut şi foarte multe locuri de muncă. Este de altfel şi un domeniu care oferă posibilitatea de a avansa rapid. „Dinamism, tenacitate, învăţare continuă, implicare personală, munca în echipă, dorinţa de dezvoltare personală şi profesională“ sunt calităţile pe care le caută BRD - Groupe Société Générale, una dintre cele mai mari bănci din România. Condiţiile sunt valabile şi pentru alte instituţii financiare. Potrivit Adelei Jansen, director executiv Resurse Umane la BRD, este valorizată „experienţa profesională a candidaţilor în raport cu profilul postului pentru care ei candidează, precum şi competenţele necesare ocupării respectivului post“. Salariul de începător este de 1.200-1.400 de lei pe lună, dar poate ajunge în scurt timp şi la 4.000 de lei. (Ana Bâtcă) START BUN ÎN IT
Programatorii buni fac bani frumoşi Domeniul calculatoarelor şi al softurilor este unul dintre puţinele din România în care angajaţii sunt plătiţi la fel sau aproape la fel ca aceia care lucrează la companii similare din Occident. Astfel, un tânăr absolvent care nu a mai lucrat niciodată are toate şansele să-şi găsească un loc de muncă bine plătit: începând cu 600-800 de euro pe lună. Pentru aceasta însă trebuie să treacă nişte teste care să evidenţieze creativitatea, inventivitatea şi cunoştinţe tehnice foarte bune, după cum ne-a spus Mihaela Dan, directorul departamentului de Resurse Umane al BitDefender, companie care face parte din grupul de software Softwin.
Pentru a negocia un venit lunar de 1.000 de euro, este necesar ca tânărul să aibă cel puţin câteva luni de experienţă. Totuşi, „85%-90% dintre candidaţi nu trec testele“, susţine reprezentantul BitDefender. Firmele din domeniu sunt foarte selective şi caută oameni inovativi, cu gândire logică analitică, care să lucreze eficient în echipă la realizarea proiectelor. (Ana Bâtcă)