40.000 de euro, o tranşă de şpagă pentru sindicalistul Marius Petcu

40.000 de euro, o tranşă de şpagă pentru sindicalistul Marius Petcu

Liderul confederaţiei sindicale CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins în flagrant de DNA primind mită. El va fi prezentat astăzi magistraților Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă sub acuzația de luare de mită.

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea mită de la un om de afaceri, denunţător în dosar, 40.000 de euro.

Potrivit unor surse judiciare, banii "încasaţi" ieri de Petcu ar fi reprezentat de fapt doar o tranşă dintr-o sumă mai mare - 200.000 de euro. Tot ieri, anchetatorii DNA au făcut percheziţii la sediul CNSLR-Frăţia şi la locuinţa lui Marius Petcu.

20% din valoarea contractului cu sindicatele

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii ar fi fost ceruţi de Marius Petcu, în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al SC SIND România SRL, unui om de afaceri căruia i-ar fi promis că îi va acorda, în schimb, lucrări de renovare la mai multe imobile administrate de SIND. Petcu i-ar fi cerut însă afaceristului 20% din valoarea contractului de renovare a imobilelor respective.

SIND România este o societate a centralelor sindicale, care deţine baza de turism a sindicatelor, mai exact toate casele de odihnă care au făcut parte, înainte de 1989, din patrimoniul fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR).

Liderul CNSLR-Frăţia este acuzat de luare de mită, iar la ora închiderii ediţiei era încă audiat de procurori. În urma audierilor, anchetatorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei un mandat de arestare pe numele lui Marius Petcu.

În februarie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a declanşat verificarea averilor a 15 lideri de sindicat, printre care se numără şi Petcu. Acesta este cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali din România. Dacă în anii ’90 deţinea două apartamente şi o Dacia, în două decenii a reuşit să adune în 10 conturi aproape 60.000 de euro şi 400.000 de lei.

Soţia sa, Claudia Petcu, vice la CNSLR-Frăţia, are tot 10 conturi, în care a agonisit 100.000 de euro, 10.000 de dolari şi 270.000 de lei. Familia Petcu a mai adunat bijuterii, ceasuri, tablouri şi icoane în valoare de 20.000 de euro. Nici la imobiliare nu stă prost: un apartament şi o vilă în Bucureşti, o casă de vacanţă în Ilfov, trei terenuri intravilane în Capitală şi Ilfov şi un teren agricol la Snagov.

PE STATELE DE PLATĂ ALE REALITATEA TV

Petcu, sub pălăria lui Sorin Ovidiu Vîntu Marius Petcu a făcut parte, alături de Dumitru Costin, Matei Brătianu, Iacob Baciu şi Ion Popescu, din CAul Realitatea-Caţavencu. Un alt lider sindical, Bogdan Hossu, a acuzat că, prin atragerea acestora sub aceeaşi pălărie, SOV putea controla o uriaşă masă de manevră cu ajutorul căreia ar fi urmărit să obţină patrimoniul UGSR.

"Nu l-am cunoscut pe Vîntu. La Realitatea eram plătiţi, simbolic, cu 1 leu. Am vrut să influenţăm politica editorială! Nu s-a reuşit", spunea Petcu. Potrivit declaraţiei de avere, a încasat de la Realitatea 35.432 de lei. Despre evoluţia profesională a lui Marius Petcu, de la asistent medical la cel mai bogat sindicalist, EVZ a relatat în urmă cu numai câteva zile.

  • Declaraţie de avere Marius Petcu