SRI a celebrat Ziua Luptătorului Antiterorist 2014 la Monumentul Luptătorului Antiterorist. Directorul SRI a evocat momentele dificile din preajma Revoluţiei care au adus o pată nemeritată memoriei luptătorilor antiterorişti căzuţi atunci la datorie. Monumentul a fost ridicat în locul unde, în data de 24 decembrie 1989, au murit șapte luptători USLA, conduși de colonelul Gheorghe Trosca. Aceștia fuseseră chemați să apere sediul Ministerului Apărării Naționale de teroriști.
Serviciul Român de Informaţii a celebrat solemn, astăzi, pentru a douăzeci şi cincea oară după Revoluţia din decembrie 1989, Ziua Luptătorului Antiterorist, concomitent cu marcarea împlinirii a patruzeci de ani de luptă antiteroristă în România. La ceremonia de depunere de coroane de flori organizată cu acest prilej la Monumentul Luptătorului Antiterorist au fost prezenţi, alături de conducerea Serviciul Român de Informaţii, membri ai familiilor eroilor, cadre militare în rezervă din structurile de prevenire şi combatere a terorismului, cadre ale Serviciului şi exponenţi ai societăţii civile.
Nedreptate făcută USLA - silor în memoria cărora a fost ridicat monumentul
George Maior, directorul SRI, a evocat momentele dificile din preajma Revoluţiei care au adus o pată nemeritată memoriei luptătorilor antiterorişti căzuţi atunci la datorie. "Este întotdeauna trist să vorbim despre aceşti oameni, având în vedere că într-un anumit context istoric s-a creat o nedreptate în ceea ce-i priveşte. Este de datoria noastră să îndreptăm acest lucru prin acţiunile noastre, prin vorbele noastre, prin faptele noastre. Dincolo de ceea ce, la un anumit context istoric greşit înţeles, s-a spus despre aceşti oameni, noi îi considerăm eroii noştri, şi sper ca justiţia şi societatea vor face şi ele acest lucru”, a spus Maior. Reamintim că pe Monumentul Luptătorului Antiterorist, ridicat în anul 2012 în memoria eroilor care si-au jertfit viata în misiuni antiteroriste, sunt înscrise numele celor sapte luptători USLA care si-au pierdut viata in timpul Revolutiei din decembrie 1989: colonelul post-mortem(p.m.) Gheorghe Trosca, lt.col (p.m.) Cotună Eugen Trandafir, slt(p.m.) Muicaru Ion, slt.(p.m.) Oprea Emil, slt(p.m.) Neagoe Teodor, Surpăteanu Florin, slt.(p.m.) Costache Ion.
Cinstire tuturor luptătorilor antiteroristi care au activat în ultimii 40 de ani
În acelaşi context, directorul SRI a vorbit despre tradiţia României în lupta antiteroristă, în condiţiile în care anul acesta se împlinesc patruzeci de ani de la constituirea primei structuri cu responsabilităţi în domeniu, grupul operativ ARTA: “România a dovedit încă de atunci că este capabilă să înţeleagă provocările legate de lupta împotriva terorismului şi a acţionat întotdeauna cu profesionalism, cu dăruire, cu forţă intelectuală şi operativă foarte bună pentru a îşi proteja cetăţenii de acest flagel. În lumea de astăzi, această provocare este din ce în ce mai complicată, are valenţe noi, însă iată că reuşim, ca stat, să îi facem faţă. Acest lucru se datorează acestor oameni minunaţi, ofiţeri de informaţii, subofiţeri, care acţionează fie pe frontul informaţiilor, fie în luptă directă. Lor le aducem, astăzi, recunoştinţa noastră, prin această ceremonie.”
Volum de mărturii
Cu prilejul Zilei Luptătorului Antiterorist, moment de comemorare a luptătorilor antiterorişti şi contraterorişti care s-au jertfit în cele patru decenii de existenţă a structurilor de intervenţie antiteroristă şi contrateroristă din România, SRI a lansat o medalie aniversară, precum şi volumul de mărturii “40 de ani de antiterorism în România. Oameni despre timpuri şi fapte – 1974 – 2014.”