33 de milioane de infectaţi cu HIV

33 de milioane de infectaţi cu HIV

ZIUA ANTI-SIDA. Prevenţia şi depistarea precoce ar putea scădea numărul de bolnavi.

Aproximativ 33 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu virusul HIV, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România trăiesc peste 11.000 de persoane cu HIV/SIDA. Anual, sunt depistate aproximativ 240 de cazuri noi. Majoritatea românilor află că sunt infectaţi cu HIV întâmplător, când fac analize medicale pentru a se angaja sau când se simt foarte rău.

„În România lipseşte o campanie de depistare precoce a bolii“

În jur de 7.500 de persoane din întreaga lume se infectează zilnic cu acest virus.

În România există peste 11.000 de bolnavi de SIDA, iar 70% dintre ei beneficiază de tratamente gratuite. „Medicamentele sunt de ultimă generaţie. Restul de 30% dintre bolnavi sunt la începutul depistă rii şi nu vin la monitorizări. În România lipseşte o campanie de depistare precoce a bolii“, afirmă Maria Georgescu, director executiv al Asociaţiei Române Anti-SIDA.

Pentru a opri epidemia de SIDA în Africa în zece ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus un plan prin care majoritatea adolescenţilor şi adulţilor să fie testaţi în fiecare an, pentru a vedea dacă sunt infectaţi. Strategia mai prevede tratarea imediată a celor infectaţi cu medicamente antiretrovirale, spre deosebire de schema de tratament actuală, care este dată abia după ce sistemul imunitar al bolnavului este afectat.

„Pentru români ar fi suficient dacă s-ar testa măcar o dată. Odată făcut testul, persoanele cu comportament la risc, precum cele care se droghează sau cei care fac sex neprotejat, îşi vor lua măsuri de prevenţie. În România, boala se depistează de cele mai multe ori la angajare sau când cel infectat se îmbolnăveşte din cauza sistemului imunitar scăzut“, mai spune Maria Georgescu. De multe ori, bolnavii renunţă la tratament dacă boala e în primul stadiu, din cauza efectelor adverse ale medicamentelor. „În prima fază a bolii, pacienţii se simt bine şi cu cât imunitatea e mai bună, cu atât efectele secundare sunt mai greu de suportat“, adaugă Georgescu.

Cei care vor să afle informaţii despre HIV/SIDA pot apela serviciul SIDA Helpline, la numărul de telefon 0800.800.033, gratuit în toată ţara în reţeaua de telefonie fixă.

Ne puteți urmări și pe Google News