Evenimentul Zilei > International > 27 decembrie, zi cu semnificație uriașă pentru ruși
27 decembrie, zi cu semnificație uriașă pentru ruși

27 decembrie, zi cu semnificație uriașă pentru ruși

27 decembrie, a treia zi de Crăciun  are o semnificație extrem de importantă pentru ruși. Aceasta se leagă de istoria recentă a țării - de Războiul din Afghanistan, când sovieticii au intevenit cu militari pentru a restabili ordinea. 

În urmă cu fix 40 de ani, Uniunea Sovietică a trimis aproape 100.000 de soldați pe frontul din Afghanistan, în vederea instalării regimului sovietic la Kabul, care avea să fie controlat de către Babrak Karmal. Au urmat apoi 10 ani negri pentru poporul afgan. A fost un război în urma căruia aproximativ un milion de civili și-au pierdut viața, 90.000 de rebeli, 18.000 de soldați afgani și 14.500 de sovietici.

În mod ironic, Karmal a dat jos și ucis de un alt afgan comunist, Hafizullah Amin. Amin a instalat o teroare și mai mare, după ce a încercat să elimine multipartidismul și constituția care era în vigoare la acea vreme.

Sovieticii au intervenit după ce a luat naștere grupul de rebeli Mujahideen, nemulțumiți de politica lui Amin, care era deja copleșit. Astfel, a fost înlocuit cu forța de către Karmal.

Ultimele trupe sovietice au fost restrase din Afghanistan pe data de 15 februarie 1989