27 aprilie. Media și cultura în carantină. Oprirea răspândirii știrilor false. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

27 aprilie. Media și cultura în carantină. Oprirea răspândirii știrilor false. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Un nou raport EBU produs de Media Intelligence Service prezintă modul în care posturile publice răspund provocării pe care o reprezintă pandemia actuală, de la începutul lui 2020 și până în prezent.

 

Analiza din raport s-a bazat pe datele furnizate de 19 posturi publice membre ale EBU.  Între acestea, Italia, Spania, Germania și Franța, fiind țările cu cele mai multe cazuri de COVID19 din zona EBU.

 

O primă concluzie a raportului este că publicul posturilor publice a crescut cu 14%, în special pentru jurnalele de seară. Au participat la studiu : ORF Austria, FL și VRT Belgia, CT din Cehia, DR din Danemarca, ERR din Estonia, Radio France, ARD și ZDF din Germania, RUV din Islanda, RTE din Irlanda, RAI din Italia, NPO din Țările de Jos, TVP din Polonia, RTS din Serbia, RTVS din Slovacia, RTVE din Spania, SRG SSR din Elveția și BBC din Marea Britanie.

 

În raportul EBU se consemnează câteva emisiuni speciale : o emisiune TV de trei ore, dimineața, pe postul public austriac, în care se difuzează documentare și informații, iar elevii și studenții sunt invitați să participe interactiv. În Serbia se difuzează lecții pentru cursurile primare pe canalul RTS3 de la 8 dimineața la 20,00. Cursurile pentru gimnaziu se difuzează pe platforma online RTS PLaneta.

În Spania, RTVE a lansat EduClan, o aplicație web mobil și pe televizoarele smart, pe care difuzează filme școlare pentru toate disciplinele. RTVE lucrează în colaborare cu ministerul spaniol al educației și cu editurile educaționale.

France TV a anunțat un program educativ de mare anvergură, inclusiv noul magazin cotidian La Maison Lumni, pentru copiii între 8-12 ani.

Raportul mai arată faptul că pe ansamblul EBU, posturile publice de radio și TV au intenția să distreze publicul rămas acasă și privat de activitățile obișnuite. În aceste condiții, posturile publice își folosesc arhivele pentru a distra publicul, dar invită și artiștii să transmită înregistrări realizate în condiții de… sufragerie !

 

Unii membri ai EBU au creat rapid noi canale de televiziune pentru a menține buna dispoziție a publicului. Alte posturi au mărit numărul emisiunilor religioase. În Italia, RAI a lansat un nou canal TV Sport cu evenimente din arhive. BBC a anunțat un festival virtual de artă intitulat Cultura în carantină la radio, TV și pe platformele online, difuzat în fiecare zi, de la prânz la miezul nopții.

În Finlanda, postul public Yle a anunțat investiții importante în conținuturi culturale și experiențe de home cinema. BBC se alătură posturilor locale pentru a coordona sprijinul pentru persoanele în vârstă.