250.000 de euro - salariul pe șapte luni al directorului Transgaz. Petru Văduva: „Nu mi se pare mult”

250.000 de euro - salariul pe șapte luni al directorului Transgaz. Petru Văduva: „Nu mi se pare mult”

Șeful Transgaz, Ion Petru Văduva, a câștigat circa 35.000 de euro pe lună în anul 2013, în special datorită bonusurilor generoase stabilite de Consiliul de Administrație al companiei de stat.

Conducerea Transgaz, compania de stat care deține monopolul trasportului de gaze naturale, a încasat în numai o jumătate de an din 2013 peste două milioane de lei, aproape 50% din sumă revenind directorului general, Petru Văduva. Datele apar într-un raport al „comitetului de nominalizare și remunerare” al Transgaz, elaborat acum două zile. Statul este acționar al Transgaz în proporție de 58,5%, restul acțiunilor aparținând unor persoane fizice și juridice.

Cei cinci din fruntea Transgaz

Echipa de conducere a companiei include un director general, care este totodată membru executiv al Consiliului de Administrație, un președinte al Consiliului de Administrație, precum și trei membri neexecutivi ai CA. Cumulat, cei cinci angajați ai companiei de stat au obținut în 2013 venituri brute totale de aproape 2,4 milioane de lei (544.200 de euro), sume împărțite în remunerații fixe și în bonusuri anuale extrem de generoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de EVZ, Petru Văduv (foto dreapta) a a spus că remunerația nu i se pare mare și că sunt echipe de management în companii de stat care câștigă chiar mai mult. Cu toate acestea, Transgaz nu este o companie în dificultate, care să realizeze cu greu planurile propuse. Văduva ne-a atras însă atenția că performanțele sale au fost mai bune decât ale fostului manager.„ Am realizat economii de circa 60 de milioane de lei, numai anul trecut”, ne-a spus acesta.

Salariu uriaș în câteva luni

În 2013, Petru Văduva a fost doar șapte luni la conducerea Transgaz, el fiind numit pe această poziție în iunie. În raportul menționat se precizează că suma câștigată de el este aferentă perioadei care s-a scurs de la numirea în funcție până la finele anului trecut, ceea ce înseamnă că Văduva a primit peste un milion de lei pentru șapte luni. Tot la jumătatea lui 2013 a fost desemnat membru neexecutiv al Consiliului de Administrație Bogdan Iliescu. De asemenea, președintele Consiliului de Administrație, Ion Sterian, a fost numit în această funcție în luna iulie 2013. Vlad Neacșu, care reprezenta anul trecut Fondul Proprietatea în Consiliul de Administrație, a renunțat la această poziție. Locul său a fost luat la începutul anului de Remus Vulpescu, fost șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.

2014, un an la fel de bănos

În noul raport al „comitetului de nominalizare și remunerare” sunt trecute retribuțiile stabilite de echipa de conducere pentru 2014. Astfel, remunerația fixă a fie cărui membru neexecutiv al Transgaz este de 4.037 lei brut (aproape 1.000 de euro), lunar. De asemenea, remunerația fixă lunară pentru directorul general este de 22.224 lei (circa 5.000 de euro), brut, lunar. Deși nu sunt sume mici, valorile sunt insignifiante față de bonusurile variabile pe care și le-au votat membrii boardului în ședința de acum câteva zile. Astfel, contractul prevede acordarea unei remunerații variabile calculate în baza indicatorilor de performanță. Această remunerație reprezintă bonusul anual pentru indicatorul de performanță referitor la EBITDA (profit), la care se adaugă bonusul anual pentru indicatorul de performanță „cheltuieli de exploatare” și cel pentru indicatorul de performanță referitor la „investiții”.

40.000 de euro, bonus

Pentru ca echipa managerială să încaseze bonusul aferent profitului, compania trebuie să realizeze un nivel al EBITDA egal sau peste cel asumat în planul de administrare. În acest caz, directorul general primește nu mai puțin de 40.000 de euro, echivalent în lei, Președintele Consiliului de Administrație - 10.000 de euro, iar un membru neexecutiv al CA - 8.000 de euro. La acești bani se adaugă celelalte două bonusuri raportate la investiții și cheltuieli.

CARTE DE VIZITĂ

ION PETRU VĂDUVA director general Transgaz

  • CEO al Țiriac Holdings, grup de firme private controlat de omul de afaceri Ion Țiriac
  • A absolvit un program de MBA în cadrul Universității Yale din Statele Unite ale Americii
  • A absolvit cursurile Universității Columbia din Statele Unite ale Americii