RAI NEWS (Italia), 31 august 2021 - Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră "fiabilă" o proiecție care prevede 236.000 de decese suplimentare din cauza COVID-19 în Europa până la 1 decembrie, a declarat directorul regional Hans Kluge, exprimându-și îngrijorarea față de recenta "stagnare" a ratei de vaccinare în Europa.
"Săptămâna trecută, numărul deceselor în regiune a crescut cu 11%, cu o prognoză credibilă de 236.000 de decese în Europa până la 1 decembrie", adăugându-se la 1,3 milioane de decese cauzate deja de pandemie pe Bătrânul Continent, a spus Kluge. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este "grav îngrijorată" de "stagnarea" ratei de vaccinare anti-Covid în Europa.
Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus la nivel global a depășit pragul de 4,5 milioane, potrivit Universității Johns Hopkins. Potrivit universității americane, de la începutul pandemiei, decesele din lume legate de COVID-19 sunt de 4.502.268 față de un total de 216.465.714 de cazuri de infectare. Până în prezent, potrivit universității, au fost administrate peste 5,22 miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid (5.221.901.245).
Categoriile prioritare pentru vaccinare
Profesorii și personalul școlar ar trebui să fie printre categoriile prioritare pentru a primi cele două doze de vaccin anti-Covid, au subliniat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF într-un comunicat comun, reamintind că imunizarea angajaților școlari este o măsură fundamentală pentru a putea menține sălile de clasă deschise și a întâmpina elevii în școli.
Recomandarea, precum cea formulată în noiembrie 2020 înainte de apariția vaccinurilor, ar trebui totuși să fie întotdeauna pusă în aplicare pentru a putea vaccina "cei mai vulnerabili oameni" din rândul populației. Avertismentul celor două agenții ONU vine la câteva săptămâni înainte de reluarea anului școlar pentru a ne aminti că "este vital ca învățarea la clasă să continue fără întrerupere", în ciuda răspândirii variantei Delta în întreaga lume.
Predarea în clase "este de o importanță fundamentală pentru educația, sănătatea mintală și dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor. Școlile ajută copiii să le ofere mijloacele de a fi indivizi fericiți și productivi în societate", a adăugat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Mai mult, potrivit OMS și UNICEF, "pandemia a provocat cea mai catastrofală întrerupere din istoria educației" și datorită vaccinurilor se poate spera să revină la o stare care se apropie de "normalitate". Din acest motiv, au îndemnat, de asemenea, țările să imunizeze copiii cu vârsta de peste 12 ani, care au condiții de sănătate precare și, prin urmare, sunt mai vulnerabili la infecții grave cu COVID-19.
Ultima recomandare privește importanța de a lua măsuri de adaptare a mediului școlar la riscurile pandemiei, astfel încât elevii să fie mai bine protejați în timpul orelor școlare. Unele sugestii, în acest sens, sunt îmbunătățirea sistemului de ventilație, reducerea numărului de elevi pe clasă, respectarea distanțării sociale și efectuarea de teste frecvente pentru copii, profesori și personal.