Vaccinarea copiilor declanșează "războiul savanților"! Unii spun că e mai bine pentru copii să se îmbolnăvească, ca să dezvolte imunitate naturală
- Ovidiu Drugă
- 27 august 2021, 07:20
Informațiile că National Health Service face planuri pentru a vaccina elevii între 12 și 15 ani, chiar și fără acordul părinților, au declanșat un adevărat război în comunitatea științifică din Marea Britanie.
Șefii serviciului britanic de sănătate vor să lanseze campania devaccinare a elevilor în două săptămâni, într-un semn că țara se apropie mai mult de tinerii care trag în mod obișnuit.
Trebuie vaccinați și copii între 12 și 15 ani?
Planurile lor sunt contestate, însă, de mai mulți oameni de știință, care susțin că ar fi mai bine pentru copii să contracteze Covid-19 și să dezvolte o imunitate naturală decât să se bazeze pe protecția asigurată de vaccinuri.
Profesorul David Livermore, microbiolog medical la Universitatea din East Anglia, a declarat că lumea va trebui să trăiască cu Covid ani de zile, dacă nu decenii - așa că a avea o generație de copii cu imunitate naturală ne-ar feri de o explozie cazurilor peste câțiva ani.
El susine că imunitatea naturală este „un prim pas în coexistența (cu Covid-19) pe tot parcursul vieții”.
Alți savanți susțin, însă, cî virusul va începe din nou să facă ravagii în țară dacă cei mici se întorc la școlă fără să fie vaccinați.
Experții au păreri diferite în ce privește vaccinarea copiilor
Profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, a declarat că riscurile efectelor secundare depășesc în prezent pericolele pe care le prezintă Covid pentru majoritatea copiilor. Hunter spune că „până la jumătate” din toți adolescenții ar fi avut deja virusul, făcând referire la estimările de la Oficiul de Statistică Națională și, prin urmare, au deja imunitate naturală și nu mai au nevoie de vaccin Profesorul Hunter susține că vaccinarea copiilor ar fi doar în beneficiul adulților, ceea ce din punct de vedere etic e „dubios”. Profesorul Devi Sridhar, expert global în sănătate publică la Universitatea din Edinburgh, a declarat, însă, că tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar trebui să li se facă vaccinul „de urgență”, pentru că altfel varianta Delta se va răspândi foarte repede în școli și apoi în întreaga țară, scrie Daily Mail.
Ce spun statisticile?
Ultimele cifre din raportul de supraveghere al Public Health England (PHE) au arătat că copiii din liceu au cea mai mare rată de infecție din țară, în ciuda faptului că școlile nu s-au deschis încă. Un sondaj realizat recent arată că aproape două treimi dintre copii ar dori să fie vaccinați.
Copiii prezintă un risc mic de a dezvolta forme severe de Covid. Mortalitatea este aproape inexistentă în rândul acestei grupe de vărstă. Pe de altă parte, vaccinurile Pfizer și Moderna sunt asociate cu cazuri rare de inflamație cardiacă la tineri.