2007, anul marilor disparitii

2007, anul marilor disparitii

Numeroase personalitati ne-au parasit pentru totdeauna in 2007.

Fie ca este vorba de Patriarhul Teoctist, de sportivi ca Maria Cioncan sau Nicolae Dobrin, de oameni de cultura precum Octavian Paler, Florian Pittis sau Adrian Pintea, niciunul dintre ei nu va fi uitat de cei carora le-au fost un exemplu.

Adrian Pintea Actorul a murit in luna iunie, la varsta de 52 de ani, la Spitalul Clinic Fundeni. Pintea fusese internat cu o saptamana inainte, din cauza inrautatirii starii sale generale de sanatate, pe fondul unei vechi ciroze hepatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gil Dobrica

Celebrul cantaret a murit in luna aprilie, la Craiova, in urma unei crize de guta. El suferea de mai multi ani de guta cronica si de pneumonie dubla, in ultimele zile de viata fiind imobilizat la pat.

Gil Dobrica a inceput sa cante la 17 ani, la clubul Uzinei „7 Noiembrie“, din Craiova. In 1970 a inceput colaborarea cu trupa Sfinx. Dobrica a cantat in baruri celebre precum Atlantic, Continental, Athénée Palace si Doina, dar a aparut si pe scena Teatrului Bulandra si in filmul „Nea Marin miliardar“.

Florian Pittis

A murit in luna august la Institutul Oncologic Fundeni, unde fusese internat in stare grava, suferind de cancer la prostata. Interpret de muzica folk, actor de teatru si film, compozitor si producator de radio, Motu’ Pittis si-a castigat un nume inca din perioada comunista.

El a devenit de-a lungul timpului vocea emblematica a popularei emisiuni „Teleenciclopedia“, difuzata de postul national de televiziune.

David Ohanesian

Baritonul a murit in ultima zi din septembrie, la varsta de 80 de ani. Artistul a facut parte, alaturi de Octav Enigarescu si Nicolae Herlea, din triada de aur a celor mai mari baritoni ai tarii. In perioada 1958-1977 a fost prim-solist al Operei Romane din Bucuresti.

Hero Lupescu Regizorul de opera Hero Lupescu a murit in octombrie, la Spitalul Universitar din Bucuresti, in urma unei congestii cerebrale. Cel mai recent succes la Opera din Bucuresti a fost „Nabucco“. A lucrat timp de 34 de ani la Opera Romana, din 1954 pana in 1988. A realizat 223 de spectacole.

Octavian Paler Renumitul scriitor si jurnalist a murit in luna mai, in urma unui atac de cord.

Paler a fost prozator, eseist, reputat jurnalist si editorialist, comentator al fenomenelor politice si culturale romanesti.

Dupa evenimentele din decembrie 1989 a fondat, impreuna cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu s.a., Grupul de Dialog Social, care s-a facut remarcat prin pozitiile sale anti-comuniste.

A fost, pe rand, editorialist al ziarelor „Romania libera“, „Cotidianul“ si „Ziua“.

Patriarhul Teoctist Fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a murit in iulie, la varsta de 92 de ani, in urma unui stop cardiac survenit pe fondul unor complicatii dupa o interventie chirurgicala. Suferea de cancer la prostata si fusese operat la Institutul Clinic Fundeni.

Patriarhul Teoctist a condus timp de 21 de ani Biserica Ortodoxa Romana.

Acesta va ramane in istoria Romaniei drept cel care a contribuit la dialogul ecumenic intre BOR si Biserica Catolica. La invitatia sa, Papa Ioan Paul al IIlea a facut o vizita istorica la Bucuresti, in mai 1999.

Nicolae Dobrin

Fostul mare fotbalist a decedat in octombrie din cauza unui cancer la plamani. „Gascanul“ a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti ai tarii noastre.

In 1966, 1967 si 1971 a fost declarat fotbalistul anului in Romania. Dobrin a marcat 48 de goluri pentru echipa nationala.

Ioan Fiscuteanu

Actorul a murit pe 8 decembrie la Sectia de oncologie a Spitalului judetean din Targu-Mures, la sase ani dupa ce i-a fost descoperit cancerul de colon. Cel mai cunoscut rol al sau a fost cel al domnului Lazarescu din filmul „Moartea domnului Lazarescu“, in regia lui Cristi Puiu, film premiat in 2005 cu premiul „Un Certain Regard“ la Festivalul International de Film de la Cannes.

Antonie Iorgovan

Senatorul PSD a murit la inceputul lunii octombrie la o clinica particulara din Austria, in urma unui stop cardiorespirator. Antonie Iorgovan, in varsta de 59 de ani, a fost diagnosticat in urma cu doi ani cu cancer la pancreas.

Prezent in viata politica inca din 1990, Antonie Iorgovan si-a adjudecat supranumele de „Parintele Constitutiei“, el fiind cel care a conceput prima Lege fundamentala a Romaniei de dupa 1990, adoptata prin referendum in 1991.

Ion Dinca

Fostul prim-viceprim-ministru in guvernul Constantin Dascalescu, ultimul cabinet comunist din Romania, a murit la inceputul lunii  ianuarie, la varsta de 79 de ani, in urma unui accident vascular.

Dan Iosif

Deputatul PSD a murit pe 5 decembrie din cauza unui cancer pulmonar de care suferea de mai multi ani. Iosif a fost membru al Partidului Social Democrat.

Intre 2000 si 2004 a fost consilier de stat, iar din 2004 a ocupat functia de deputat. La Revolutia din 1989 s-a numarat printre liderii manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti. A fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu.

Ralu Filip

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului a murit in luna mai, in urma unui infarct. Ralu Filip a fost redactor, sef de sectie, redactor-sef adjunct, senior editor si editorialist la „Curierul National“.

Intre 2000 si 2002, a realizat emisiunea „Scurt pe doi“ de la TVR 1. A devenit membru al CNA in iulie 2002, la propunerea Camerei Deputatilor, iar in acelasi an, in luna decembrie, a fost numit de parlament presedinte al Consiliului, pentru un mandat de patru ani, prelungit apoi la sase ani.

Vanda Condurache Director de programe in cadrul TVR Iasi, Vanda Condurache (52 de ani) a murit in luna mai, intr-un accident rutier. Ea a contribuit decisiv la modernizarea televiziunii romane dupa 1989, fiind moderatorul primei dezbateri politice transmise in direct la o televiziune din Romania si realizator si producator de numeroase emisiuni.

Maria Cioncan Atleta a murit in ianuarie intr-un accident de masina petrecut in Bulgaria. Maria a participat la Campionatele Europene de atletism in sala (2002) in proba de 3.000 de metri, unde a obtinut locul 11; la Campionatele Mondiale din 2003 a ocupat locul 9 in proba de 1.500 de metri.

La Jocurile Olimpice de la Atena (2004) a obtinut locul 7, in proba de 800 de metri, si medalia de bronz, la proba de 1.500 de metri.

Florea Dumitrache

Unul dintre cei mai mari fotbalisti ai Romaniei, fost component al echipei Dinamo Bucuresti, a murit in aprilie in urma unui atac cerebral.

„Mopsul“ a jucat 31 de meciuri in reprezentativa Romaniei si a inscris 15 goluri.

Jeana Gheorghiu

Jurnalista de radio si televiziune a murit in luna mai, la varsta de 60 de ani. Suferea de cancer. Realizatoarea de televiziune a ramas celebra prin reportajele sale despre „trenul mortii“ de la Timisoara, de la Revolutie. In perioada 2002- 2004 a condus interimar TVR 2 si a fost numita apoi director executiv al Centrului National Media.

Cititi si:

Fara ei, umanitatea e mai saraca