Evenimentul Zilei > Social > 2.000 de lei, sprijin acordat femeilor din România. Cine sunt persoanele eligibile și de ce acte au nevoie pentru a primi banii
2.000 de lei, sprijin acordat femeilor din România. Cine sunt persoanele eligibile și de ce acte au nevoie pentru a primi banii

2.000 de lei, sprijin acordat femeilor din România. Cine sunt persoanele eligibile și de ce acte au nevoie pentru a primi banii

Femeile din România primesc și în 2023 sprijin din partea statului. Vor fi acordate vouchere în valoare de 2.000 de lei oricărei persoane de sex feminin care are peste 18 ani și îndeplinește anumite conții. Ce persoane se încadrează în acest program și care sunt actele necesare pentru a primi banii.

Programul Voucher Materna rămâne valabil și în anul 2023. Acesta se adresează viitoarelor mămici, care sunt deja însărcinate în momentul depunerii dosarului. Acestea pot beneficia de un ajutor în valoare de 2.000 de lei dacă îndeplinesc anumite condiții.

Orice femeie cu vârstă de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei poate depune dosarul pentru programul Voucher Materna, dacă este însărcinată în cel puțin 10 săptămâni.

Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile pentru a putea primi ajutorul de 2.000 de lei din partea statului român:

 • Au domiciliul stabil în București sau resedința dobândită pe raza Municipiului București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii.
 • La momentul depunerii dosarului, sarcina este de minim 10 săptămâni.
 • Nu înregistrează datorii față de bugetul local.
 • Cererile transmise în format electronic vor fi doar în format pdf. la rezoluție de 200 x200 dpi.
 • Cererile transmise electronic care nu sunt scanate la rezoluția cerută sau care conțin documente în format jpeg., sau care sunt trasmise prin alte mijloace, la alte adrese de e-mail ale D.G.A.S.M.B., nu vor fi procesate.

Unde pot fi folosite Voucherele Materna și ce acte trebuie depuse la dosar

Femeile însărcinate pot folosi ajutorul de 2.000 de lei acordat de stat pentru a achita medicamente sau alte servicii medicale necesare. În cazul în care viitoarele mămici folosesc sprijinul material în alte scopuri, i se va suspenda acordarea acestuia, iar voucherele nefolosite vor fi returnate. Acestea nu pot fi comercializate și nici preschimbate în bani.

Regulamentului de acordare al Voucherului Materna București aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018, completat și modificat prin H.C.G.M.B. nr. 824/22.11.2018 prevede ca ajutorul de 2.000 de lei să se acorde în două tranșe egale. Prima va fi acordată după ce dosarul a fost verificat și aprobat, iar cea de-a doua tranșă va fi virată începând cu săptămâna a 24-a de sarcină. Înainte de acordarea celei de-a doua tranșă, viitoarea mămică trebuie să prezinte o adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii, dar și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.

Ce acte trebuie să depună viitoarele mămici pentru a obține Voucherele Materna:

 • Cerere-tip
 • Notă informare beneficiari-GDPR
 • Declaratie de consimţământ se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană
 • Copie după actul de identitate al femeii gravide/față-verso în cazul vizei de reședință-din care să reiasă domiciliul/reşedinţa de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului Bucureşti la data depunerii cererii.
 • dovada domiciliului/reședinței pe raza administrativ teritorială a Municipiului București de cel puțin 6 luni se face prin anexarea unei fotocopii după Cartea de Identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector
 • Certificat fiscal (în original cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital cu semnătura electronică a unității emitente) emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
 • Adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii(semnată și parafată) în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii (trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului)
 • Copie a ecografiei (interpretarea, nu pozele) de confirmare a sarcinii incipiente sau după caz, ultima ecografie efectuată.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: