Evenimentul Zilei > International > 18 persoane au fost ucise într-un atac în Mexic. Primarul localității și tatăl său, printre victime Video
18 persoane au fost ucise într-un atac în Mexic. Primarul localității și tatăl său, printre victime Video

18 persoane au fost ucise într-un atac în Mexic. Primarul localității și tatăl său, printre victime Video

Atacul a avut loc în plină zi. Mai mulți bărbați înarmați au ciuruit practic clădirea primăriei din localitatea San Miguel Totolapan. 18 persoane și-au pierdut viața. Armata a fost trimisă să îi identifice și să îi captureze pe suspecți.

Cel puţin 18 persoane, inclusiv primarul unei localități, au fost ucise într-un atac armat petrecut la Totolapan, în statul Guerrero din sudul Mexicului, a declarat o sursă judiciară, citată joi de France Presse.

În regiunea respectivă, diverse grupări infracționale se luptă pentru controlul rutelor pentru traficul de droguri. Atacul a avut loc în plină zi.

Au luat cu asalt Primăria

Potrivit poliției, mai mulți bărbați înarmați au luat cu asalt primăria San Miguel Totolapan, o localitate cu aproximativ 4.300 de locuitori. Imaginile distribuite online arată clădirea ciuruită de sute de gloanțe.

Primarul de stânga al acestei localități, Conrado Mendoza, este una dintre victimele atacului. Și tatăl său, care a fost el însuşi primar în urmă cu câţiva ani, a fost ucis potrivit unor surse din poliție citate de presa locală. Bărbatul nu se afla însă la Primărie, ci în locuința sa. Potrivit acelorași surse el a fost împușcat înainte de atacul asupra instituției publice.

Potrivit martorilor, atacatorii au tras în continuu timp de 15 minute asupra clădirii instituției. Pe lângă primar și tatăl său, alți 16 angajați ai Primăriei au fost uciși.

Două persoane au reușit să scape cu viață din masacru și au fost transportate în stare gravă la spital, a declarat procurorul Sandra Luz Valdovinos pentru televiziunea Milenio, fără a oferi alte detalii.

Suspecții sunt traficanți de droguri

Potrivit presei mexicane, atacul este opera traficanţilor de droguri din statul Jalisco, din vestul țării, aliaţi ai puternicului cartel Jalisco Nueva Generacion.

În urma atacului, Ministerul Apărării din Mexic a declarat că desfășoară unități ale armatei și marinei în zonă pentru a-i găsi pe atacatori.

Aproximativ 94 de primari au fost deja asasinaţi în Mexic începând cu anul 2000, potrivit organizaţiei Etellekt. Majoritatea celor uciși au încercat să se opună traficului de droguri.

Aproximativ 340.000 de persoane au avut parte de o moarte violență în ultimii 16 ani, de când guvernul a mobilizat armata să lupte împotriva cartelurilor de droguri, potrivit Agerpres.