Aproape toţi câinii dintr-un adăpost au fost eutanasiaţi, după ce au fost confirmate două cazuri de turbare.
Lucrătorii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău au omorât în ultimele zile 130 de câini comunitari care trăiau în adăpostul de la ieşirea din oraş. Motivul: două cazuri de rabie în zonă, confirmate de Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău.
Mai mult, reprezentanţii primăriei au luat o decizie-şoc. „Tot ce strângem de pe străzi se va eutanasia! Nu ştim exact numărul câinilor. Anul trecut am avut în jur de 2.000“, a declarat Viorica Marcu, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău.
Reacţia apărătorilor animalelor a fost dură, iar scandalul iscat a continuat ieri toată ziua. În final, s-a ajuns la consens: câinii nu vor mai fi ucişi, ci monitorizaţi.
Carantină de gradul III, pe vorbe
Ieri-dimineaţă, preşedintele Federaţ iei Asociaţiilor de Protecţie a Animalelor, Mircea Şerbănoiu, tuna şi fulgera: „Există o lege care trebuie respectată. Se interzice eutanasierea animalelor! Ce s-a întâmplat la Bacău este ilegal! Dacă s-a confirmat rabia la două animale, doar acestea puteau fi omorâte. Nu omorâm animalele pe suspiciuni, ci pe analize clare de laborator. Cine a omorât animalele va trebui să plătească!“.
Reprezentanţii DSVSA susţin însă că, în situaţii excepţionale, legea poate fi încălcată. „Noi am respectat un ordin al Autorităţii Sanitar-Veterinare prin care se spune clar că trebuie distrus tot focarul, nu doar animalele la care s-a confirmat boala“, a declarat Vasile Zaharia, director DSVSA Bacău.
Angajaţii adăpostului de câini din Bacău susţin că s-a instituit verbal carantina de gradul III. „Nouă ni s-a transmis că e carantină. Asta înseamnă că nici nu intră şi nici nu iese vreun câine din ţarc. Nu avem niciun act care să dovedească acest lucru, dar noi ştim că e carantină“, a spus Constantin Zaharia, administratorul adăpostului de câini. El recunoaşte că adăpostul funcţionează fără autorizaţie.
Schimbări de poziţie
După discuţii îndelungi, care au avut loc cu uşile închise, între autorităţile băcăuane şi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. „Se vor organiza cinci colective de veterinari şi vor controla Bacăul. Toate efectivele de câini vor fi supravegheate“, a declarat Claudiu Şerban, prefectul Bacăului.
Cu toate că ieri-dimineaţă, directorul Direcţiei de Servicii Publice susţinea că va omorî toţi câinii vagabonzi, aseară a dispus retragerea hingherilor de pe străzile Bacăului şi a promis că va face un adăpost suplimentar pentru câinii comunitari. Şi Mircea Şerbănoiu şi-a schimbat brusc poziţia. „Se mai poate încălca şi legea. Noi vrem să fie bine“, a spus el.
BUCUREŞTI
80 de maidanezi îşi aşteaptă stăpânii
Maidanezii summitului, botezaţi aşa după ce au fost ridicaţi de pe străzi în săptămânile ce au precedat adunarea NATO de la Bucureşti, nu s-au întors încă pe străzi, dar îşi aşteaptă stăpânii. Simona Panaitescu, director al Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Primăria Capitalei, spune că 80 dintre cei 120 de câini adunaţi cu această ocazie au fost revendicaţi. Prin urmare, ASA i-a sterilizat şi vaccinat, în aşteptarea stăpânilor.
„Din experienţele trecute ştim, însă, că aceşti câini vor ajunge tot pe străzi, deoarece 80% din adopţii se finalizează de fapt cu întoarcerea animalelor pe străzi. Iar din cauza proastei legislaţii, stăpânii nu pot fi pedepsiţi pentru asta“, spune Panaitescu. Aceasta a completat că, ieri, nu venise nimeni să ia câinii revendicaţi, iar echipele de hingheri nu mai pot strânge alţi maidanezi până când nu se eliberează locuri în cele două adăposturi ale municipalităţ ii. Activitatea ASA a fost blocată din ianuarie, de când a apărut Legea nr. 9/2008 care interzice eutanasierea animalelor, cu excepţia celor bolnave. (Dollores Benezic)