13 obiceiuri pentru o viata sanatoasa

13 obiceiuri pentru o viata sanatoasa

Numarul 13 este unul cu ghinion.

Aflati insa ca el va poate aduce noroc daca veti adopta fix atatea obiceiuri sanatoase. Specialistii site-ului medical WebMd va invata care sunt acestea.

1. Luati micul dejun in fiecare dimineata. Cei care mananca in fiecare dimineata sunt campioni la capitolul sanatate, deoarece absorb mai multe vitamine, minerale si mai putin colesterol in aceasta perioada a zilei. „Odata ce ati luat masa de dimineata, veti tine in frau foamea pana spre dupa-amiaza”, explica Melinda Johnson de la Asociatia Americana de Dietetica (ADA). Pentru copii, micul dejun este si mai important. Le creste capacitatea de concentrare, atentia si rapiditatea.

2. Adaugati acizi Omega 3 in dieta. Asociatia Americana pentru Inima (AHA) recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana. Pestii sunt o sursa buna de proteine, nu contin „colesterol rau” si au acizi Omega 3, recunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Macroul, crapul, heringii, sardinele, tonul si somonul sunt bogati in doua tipuri de acizi grasi Omega 3, ambii ajutand inclusiv la intarirea sistemului imunitar.

3. Dormiti suficient. Potrivit Fundatiei Nationale pentru Somn (NSF), doua treimi dintre adulti nu dorm suficient, desi somnul este vital sanatatii si bunei dispozitii. Lipsa somnului sporeste anxietatea, afecteaza memoria si logica. Aveti nevoie de cel putin opt-zece ore de somn pe noapte.

4. Socializati cu cei din jur. Pentru sanatatea voastra mentala este important sa socializati. Daca va impartasiti sentimentele si parerile celorlati o sa va simtiti mult mai bine in interior, o sa fiti valorizati din punct de vedere social, ceea ce inseamna ca veti fi mai putin expusi depresiei.

5. Faceti miscare. Aproape jumatate dintre adulti nu fac sport in mod regulat, desi este demonstrat prin studii ca acesta reduce riscul de cancer. Mai mult, exercitiile fizice au si beneficii imediate: va ajuta sa va miscati mai bine, sa ganditi mai repede, sa tineti stresul sub control, sa fiti mai energici si sa aveti buna dispozitie.

6. Aveti grija de dantura. Cei cu dinti sanatosi traiesc, in medie, cu sase ani mai mult decat persoanele cu probleme stomatologice. „Bacteriile din gura pot ajunge in organism, intrucat si gingiile sunt alimentate cu sange”, explica Richard Price, de la Asociatia Americana Dentara (ADA). Folositi nu doar pasta de dinti, ci si ata dentara.

7. Alegeti-va un hobby. Fie ca este vorba de mesterit, vanat, gradinarit, zburat cu parapanta, urcus pe munte, plimbari in parc, inot sau jocuri de carti ori table, hobby-urile sunt activitati placute care va pot relaxa. In plus, veti arde si calorii.

8. Protejati-va pielea. Ultravioletele va usuca pielea, provoaca riduri si schimba textura pielii, asa ca nu exagerati cu expunerile la soare, va sfatuiesc expertii Academiei Americane de Dermatologie. Incercati sa folositi doar diminetile pentru a va bronza.

9. Obisnuiti-va sa luati gustari. Asociatia Americana de Dietetica (ADA) recomada gustarile pe baza de fructe si vegetale. Sunt sarace in calorii, dar foarte bogate in nutrienti. Puteti alege morcovii sau fructele de sezon, dar si iaurturi.

10. Beti apa si lapte. Apa si laptele sunt lichide esentiale pentru mentinerea sanatatii. Apa pastreaza organismul hidratat, ajuta organele vitale sa functioneze corect si hraneste articulatiile. Pe de alta parte, laptele pastreaza oasele si dintii sanatosi, ajuta la mentinerea tensiunii in limite normale si previne cancerul de colon.

11. Consumati ceai. Cel mai bun este ceaiul fara cofeina si fara zahar. Nu ingrasa, previne cariile si chiar bolile inimii, datorita efectelor sale antioxidante. Ca sa va incante aroma, le puteti  incerca  pe cele de menta, de citrice ori ceaiurile  in care se adauga scortisoara, ghimbir sau alte condimente.

12. Plimbati-va zilnic. Chiar daca veniti obosit de la serviciu, cand ajungeti acasa incercati sa mai faceti miscare. Plimbati-va in timp ce vorbiti la telefon, va spalati pe dinti si jucati-va cu copilul. La fiecare 20 de pasi pe care ii faceti, ardeti o calorie.

13. Planificati. Nu puteti manca sanatos doar din intamplare. „Este bine sa va planificati felul in care va hraniti. Va pot ajuta si listele pe care le faceti atunci cand mergeti la cumparaturi”, sugereaza Melinda Johnson de la Asociatia Americana de Dietetica. Astfel, nutritionistii va sfatuiesc sa cumparati mai mult alimente despre care stiti ca sunt sanatoase.

Ne puteți urmări și pe Google News