126 de timişoreni, sinistraţi fără voie

126 de timişoreni, sinistraţi fără voie

80 de familii din Timişoara trăiesc din mila prietenilor sau a rudelor, după ce blocul în care locuiau a sărit în aer, acum jumătate de ani, din cauza unei butelii. În tot acest timp, sinistraţii nu primit niciun fel de ajutor din partea autorităţilor.

15 ianuarie 2010. 126 de timişoreni care locuiau într-un bloc de pe strada Constantin Brăiloiu au rămas pe drumuri după ce într-un apartament din imobil a explodat o butelie. Proprietarul apartamentului a decedat în urma deflagraţiei, iar sinistraţii locuiesc şi acum pe unde apucă.

O parte din locatari au fost cazaţi la etajul cinci al unui cămin şcolar. În capătul coridorului pe care se găsesc vreo 20 de încăperi (câte una de familie – n.r.) se află baia comună. „Cam ciudat să te intersectezi cu vecinul ieşind de sub duş în prosop, dar încercăm să supravieţuim. Am pus perdele ca să avem cât de cât intimitate”, povesteşte unul dintre sinistraţi.  

Fără bani din cauza inundaţiilor

Cei 126 de locatari, printre care se află şi copii şi bătrâni, nu se pot întoarce acasă deoarece li s-a spus că blocul nu este sigur, deşi raportul expertizei tehnice nu le-a fost transmis. „Nu avem voie pentru că este risc de cădere a peretelui. Stăm şi aşteptăm un studiu propriu-zis”, explică Crina Ruja.

„Săptămânal am mers la la primărie, ba la prefectură, să cerem ajutor”, spune şi Nadia Ciută.

Drept răspuns, autorităţile invocă inundaţiile din Moldova din cauza cărora nu au putut primi bani de la fondul de urgenţă.

„Am încercat să iau legătura cu toţi cei din minister. Mi s-a spus că fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă s-a epuizat, având speranţa ca o dată cu rectificarea din luna iulie, acest fond să fie suplimentat. Din păcate, datorită calamităţilor naturale din ultima vreme, nu cred că vom primi anul acesta bani pentru bloc”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

1.000 de euro de familie

Lucrările de consolidare a blocului ar ajunge la suma de 80.000 de euro, iar dacă sinistraţii ar decide să se descurce singuri ar trebui să plătească câte 1.000 de euro de familie.

„Nu am cerut să ni se pună termopan, uşă metalică, doar să ni se repare partea care stă să cadă, pentru a putea să ne mutăm la loc”, declară un locatar.

Majoritatea familiilor sinistrate au venituri sub 250 de euro lunar şi nu se pot angaja la o asemenea plată. „O altă variantă ar fi şi legea 273 / 2006, care prevede că, la cererea primarului, consiliul local poate aproba acordarea de ajutoare pentru persoanele aflate în extremă dificultate”, afirmă  prefectul Bacală.

De cealaltă parte, viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, spune că, fiind vorba despre un imobil privat, administraţia locală nu poate finanţa lcurările, singura variantă fiind fondul de urgenţă al guvernului.

Controverse

Preţuri umflate

Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Timiş, Ion Constantin, afirmă că SC Administrarea Domeniului Public (ADP) SA, societatea Consiliului Local Timişoara care ar fi rumat să facă eventualele reparaţii, ar fi umflat facturile.  

ADP a înaintat un deviz Prefecturii Timiş în valoare de 77.000 de lei, în timp ce valoarea reală ar fi de doar 22.000 de lei.

„Am solicitat o verificare a preţurilor şi am constatat că erau de aproape patru ori mai mari decât cele de pe piaţă”, a declarat prefectul Mircea Băcală.

Şeful ITC Timiş susţine că ADP a închiriat 120 de stâlpi telescopici metalici de susţinere pentru care a achitat 2,5 euro pe oră, în timp ce preţul mediu practicat pe piaţă este de maxim 2 euro pe lună, iar achiziţia unuia nu costă mai mult de 7 euro.

În timp ce prefectura aşteaptă o reactualizare a preţurilor, cei de la ADP susţin că acestea erau preţurile în ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News