120 de milioane de euro pentru FNI-isti

120 de milioane de euro pentru FNI-isti

21.000 de investitori FNI trebuie sa primeasca de la AVAS despagubiri in valoare de aproximativ 4.000 de miliarde de lei vechi.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) este obligata sa plateasca aproximativ 120 de milioane de euro despagubiri pentru 21.348 de oameni care si-au pierdut banii depusi la Fondul National de Investitii (FNI). Asa a decis, prin sentinta definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

„Pagubitii norocosi” sunt membrii Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI (ANI-FNI), condusa de Ovidiu Mazilescu, care au obtinut o decizie definitiva in procesul comercial pe care l-au intentat statului roman in urma cu sase ani.

Aceasta actiune in justitie nu are nicio legatura cu procesul penal in care marti au fost condamnati la inchisoare Ioana Maria Vlas si alte 11 persoane acuzate ca au provocat prabusirea FNI.

Despagubiri mai mari

Pentru cei 21.000 de membri ai ANI-FNI, judecatorii au stabilit despagubiri calculate in functie de valoarea de 103.720 de lei pe care o avea in mai 2000 fiecare unitate de fond FNI. Sumele de bani restituite vor fi actualizate cu aceeasi rata a inflatiei.

ANI-FNI s-a creat in anul 2000, la cateva luni dupa prabusirea fondului, si numara la inceput aproximativ 100.000 de membri.

Un an mai tarziu, aceasta asociatie a obtinut in instanta recunoasterea valabilitatii contractului de fidejusiune-cautiune incheiat intre SOV Invest, FNI si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), prin care CEC garanta investitiile deponentilor FNI. Imediat dupa aceea, ANI-FNI a decis sa cheme in judecata CEC si sa oblige aceasta institutie a statului sa inapoieze FNI-istilor banii pierduti, la valoarea la care se aflau unitatile de fond in mai 2000, momentul in care s-a prabusit Fondul de investitii.

Avand in vedere ca era vorba despre un proces comercial, era obligatorie platirea unei taxe de timbru. Din acest motiv, multi dintre membrii de atunci ai ANI-FNI au preferat sa se retraga din asociatie si s-au constituit parti civile in dosarul penal al prabusirii FNI, cautand sa obtina despagubiri pe aceasta cale.

Asa ca in ANI-FNI au ramas aproximativ 21.300 de oameni. In 2001 a aparut o lege prin care s-a stabilit ca AVAS va raspunde, in locul CEC, in toate litigiile care au legatura cu executarea contractului dintre CEC si SOV Invest.

In decembrie 2004, Tribunalul Bucuresti a decis ca AVAS trebuie sa le restituie pagubitilor peste 1.300 de miliarde de lei. In plus, aceasta suma trebuie actualizata cu rata inflatiei inregistrata in fiecare an, din 2000 pana in prezent. Astfel, se ajunge la o suma de aproximativ 400 de milioane de lei.

Dosarul penal mai sta pe mesele judecatorilor

Si in dosarul penal, Tribunalul Bucuresti a decis marti despagubirea altor 130.000 de pagubiti FNI, dar acestia mai au de asteptat pentru ca sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel si recurs.

In cazul celor 21.300 de membri ai ANI-FNI, hotararea instantei este definitiva si le da dreptul la despagubiri imediate din partea AVAS. Optiunea acestora de a abandona procesul penal in favoarea celui comercial le-a adus avantaje si in privinta despagubirilor la care le-a dat dreptul instanta de judecata.

Astfel, tribunalul a decis ca acei 130.000 de FNI-isti implicati in procesul penal vor primi inapoi doar sumele pe care le-au investit efectiv in Fond, actualizate cu rata inflatiei calculata din 2000 pana la momentul in care vor intra in posesia banilor.

HOTARARE

AVAS va vira banii in conturile FNI-stilor.

 In acest moment, cei peste 21.000 de membri ai ANI-FNI intentioneaza sa se adreseze AVAS pentru a-si cere banii. „Teodor Atanasiu, presedintele acestei institutii, isi va da seama ca trebuie sa faca demersurile necesare pentru a ne plati despagubirile la care avem dreptul”, a declarat presedintele asociatiei, Ovidiu Mazilescu.

 Acesta a explicat ca toti cei 21.000 de membri ai ANI-FNI au deschise conturi la BCR de peste un an. „Despagubirile vor fi virate direct in contul fiecaruia, astfel incat nimeni sa nu trebuiasca sa vina la sediul asociatiei ca sa ia o sacosa de bani sau mai stiu eu ceÉ”, a mai precizat Mazilescu.

 La randul sau, AVAS sustine ca va respecta decizia instantei si ca va plati despagubirile. „Pana acum nu am hotarat cum vom proceda si cand vom acorda prima despagubire. Asteptam comunicarea oficiala a instantei, care trebuie sa ajunga la noi”, ne-au declarat oficiali ai AVAS.

Ne puteți urmări și pe Google News