Pe 12 noiembrie 1961 s-a născut gimnasta Nadia Comăneci. Ea a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notată cu 10, evenimentul având loc la Jocurile Olimpice din 1976.Tot atunci, sportiva a primit alte 6 note de 10 și a câștigat 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz.
12 noiembrie, ziua în care s-a născut legenda gimnasticii
Nadia s-a născut în Onești și a început să practice gimnastică de la 6 ani, ulterior a fost inclusă în lotul național și a început să fie antrenată de Bela și Marta Karoly. La 13 ani a înregistrat primul succes internațional, la Campionatele Europene de Gimnastică din Norvegia câștigând 3 medalii de aur și una de argint.
Nadia Comăneci a făcut istorie
Un an mai târziu, Associated Press a numit-o „Sportivă anului” că urmare a titlurilor obținute în toate competițiile. Românca a fost cea mai tânăra câștigătoare a titlului olimpic, precum și prima gimnastă care a câștigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European. Legendara gimnastă a obținut 25 de medalii în palmaresul său, incluzând cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice, două de aur la Campionatele Mondiale și nouă de aur la Campionatele Europene.
După încheierea Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, legenda gimnasticii s-a retras din competițiile profesioniste. În perioada 1984-1989, a activat ca membră a Federației Române de Gimnastică, oferind îndrumare și antrenament micilor gimnaști. În data de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci a traversat ilegal granița dintre România și Ungaria, fiind asistată în drumul său către Statele Unite. Ulterior, a solicitat azil politic guvernului american.
Nadia Comăneci va colabora cu CS Dinamo
În urmă cu doar câteva zile, Clubul Sportiv Dinamo a anunțat că Nadia Comăneci se alătură Clubului Sportiv Dinamo din postura de consultant pe proiecte de înaltă performanță.
„M-a onorat propunerea Clubului Sportiv Dinamo de a participa la un proiect de creștere și dezvoltare a sportului de masă și performanță în Romania. Vom stabili curând întâlniri pentru schimburi de experiență cu oameni de sport: manageri, antrenori, preparatori, tehnicieni sportivi, oficiali, atleți și sportivi la diferite discipline.
Ne dorim să identificăm cele mai bune soluții pentru creșterea clubului și a sportului românesc. Performanța, pe lângă dedicarea cu care sportivul sau echipa din jurul acestuia se implică, are nevoie și de metode, tehnici și echipamente moderne. Aici cred că putem realiza o punte între reprezentanții Clubului Dinamo și ai altor cluburi similare și Universități”, a declarat cea mai valoroasă sportivă a României din toate timpurile.