112: N-ai să crezi la ce sunt ROMÂNII pe primele LOCURI!

112: N-ai să crezi la ce sunt ROMÂNII pe primele LOCURI!

Ziua de 11 februarie este Ziua europeană a serviciului 112, un eveniment prin care se doreşte atragerea atenţiei publice asupra siguranţei şi a securităţii în Europa.

În ultimii ani, Comisia Europeană a colaborat cu operatorii de transport în vederea promovării serviciilor 112 în rândul celor care călătoresc în Europa. Românii se află pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte nivelul de cunoaştere a numărului unic de urgenţă 112. În timp de majoritatea europenilor nu prea ştiu încă la ce număr să sune atunci când, aflându-se în străinătate, se confruntă cu o situaţie de urgenţă, după cum relevă un sondaj Eurobarometru publicat marţi de Comisia Europeană.

Se poate suna

Serviciul 112 este disponibil acum în toate statele membre ale UE, alături de numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă. Numărul 112 este folosit şi în ţări din afara UE, precum Elveţia, Muntenegru şi Turcia. La 112 se poate suna din reţelele fixe şi mobile de telefonie, iar numărul este gratuit şi disponibil pretutindeni în UE. Serviciul 112 pune apelanţii în legătură cu serviciile de urgenţă relevante (poliţia locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 25 de ţări europene

Potrivit unui raport privind modul în care fiecare stat membru implementează numărul 112, limba engleză poate fi utilizată în 25 de ţări europene pe lângă Regatul Unit, Irlanda şi Malta. Totodată, în 14 ţări se pot efectua apeluri în limba franceză (pe lângă Belgia, Franța și Luxemburg). Limba germana poate fi utilizată în 12 ţări, pe lângă Austria, Belgia, Germania şi Luxemburg. În Regatul Unit, centrele care primesc apeluri de urgenţă dispun de servicii de interpretare care acoperă 170 de limbi, iar în Franța — un serviciu similar acoperă 40 de limbi.